Belföld

750 milliót bukott az önkormányzat, de a kormány kifizeti

jászberényi kórház (jászberény, kórház)
jászberényi kórház (jászberény, kórház)

A jászberényi képviselő-testület rossz döntése miatt rengeteg pénzt kell fizetni a helyi kórház egy volt partnerének. A Fidesz azonban kihátrál a felelősség mögül.

750 milliót kellett volna kifizetnie a jászberényi önkormányzatnak, mert 2008-ban felbontotta a helyi kórház víz- és fűtésszolgáltatójával kötött szerződést. A várost emiatt csőd fenyegeti, de Lázár János csütörtökön bejelentette, hogy a kormány kisegíti őket – írja a Nol.hu.

A lap szerint a helyi kórház veszteséget termelt, évről évre több kiegészítő támogatást kért a várostól. A képviselők ezt meg is szavazták, mert nem akartak a helyiek elégedetlenségével szembesülni. 2007-ben úgy döntött az önkormányzat, hogy jobb lenne magánkézbe adni az intézmény működtetését, ezt akkor meg is szavazták a testületben. Nem sokkal később azonban a Fidesz választmányi ülésén az a döntés született, hogy nem támogatják a kórházak privatizációját. A város élén ekkor szocialista polgármester volt, a képviselőtestületben viszont jobboldali többség, így keresztbe tettek a tervnek.

A kórház működését viszont átszervezték: létrehoztak egy vagyonkezelő céget és egy nonprofit szolgáltató céget. A vagyonkezelőhöz a változást kezdeményező fideszes alpolgármester egyik üzlettársát tették ügyvezetőnek – mondta az akkori polgármester. A szolgáltató cég élére pedig az a Szabó Tamás került, aki ma a város fideszes polgármestere.

A korábbi kórházműködtető intézményt viszont jogutód nélkül megszüntették, pedig érvényes szerződésük volt a Dalkia Kft-vel a kórház vízellátására és fűtésére. A cég jelezte is, hogy érvényesnek tartják a szerződést, annál is inkább, mert a szolgáltatás műszaki háttere a saját tulajdonuk, nehezen tartják elképzelhetőnek, hogy azon mások szolgáltassanak. Az önkormányzat mégis új szolgáltatót jelölt ki, a Dalkia pedig pert indított.

Hatévnyi jogi procedúra után a bíróság jogerősen kimondta: a városnak 750 milliót ki kell fizetnie, ebből 200 millió a perköltség. A korábbi szocialista polgármester, Gedei József azt mondta: a mostani városvezető hónapokig nem jelezte, hogy baj van, pedig már novemberben tudott volt a bírósági döntés. Gedei büntetőfeljelentést tett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt.

Márciusban Varju László DK-s képviselő a parlamentben is szóba hozta az ügyet, azt mondta: a pereskedésről hallgat az önkormányzat, a fideszes polgármester nem meri bevallani a városnak, mit követtek el, eközben a térség országgyűlési képviselője a korábbi szocialista városvezetőre próbálja tolni a felelősséget. L. Simon László államtitkár szerint ugyanakkor az ügyben a Kehi és az Állami Számvevőszék is vizsgálódik és „méltatlanul bántják” Szabó Tamást, aki „a hatóságokhoz fordult és megpróbál rendet tenni”.

Lázár János a kormányszóvivői tájékoztatón ugyanakkor bejelentette: a kormány 740 millió forintos támogatást ad Jászberénynek, hogy megmentse a csődtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik