Belföld

Csodát tettünk, fizetett a köztévés műsor

Nem kapták meg pénzüket a Virtuózok készítői. Legalábbis voltak, akik nem. Miután rákérdeztünk a produkciós cégnél, miért késlekednek hónapok óta a számlák kifizetésével, még aznap megérkezett a pénz.

Érdekes egyen levelet kapott a Hír24 szerkesztősége: a Virtuózok című köztévés tehetségkutató egyik producerének cége elnézést kér a műsor készítőitől a kiegyenlítetlen számlák miatt. A cég a Classic Talents Hungary Kft. A cégadatok szerint a társaság képviselője Peller Mariann. Nem az ismert televíziós, hanem a Virtuózok azonos nevű producere. Peller saját bevallása szerint a formátum ötletgazdája is.

“Garantálni nem szeretnék pontos időpontot”

Nos, az ő cége jegyzi a levelet, amit az ügyvezető igazgató szignált. Horváth Roland (aki egyébként február óta már nem tagja a cégnek – szerk.) azt írja, tisztában van azzal, hogy a számlák kifizetésének határideje lejárt, de hangsúlyozza, hogy a teljesítés garantált. A problémát szerinte az okozza, hogy sajnos a Classic Talents Hungary-nak több kintlévősége van, vagyis ha jól értjük, nekik sem fizetnek.

„Garantálni nem szeretnék pontos időpontot, csak azt tudom mondani, hogy amint beérkeznek a várt összegek, akkor azonnal megkezdjük a számlák kiegyenlítését időrendi sorrendben és március folyamán ezek a számlák rendezve lesznek, lehet már a hónap elején, de az is lehet, hogy csak a hónap folyamán” – írta január 20-ai levelében az ügyvezető a velük szerződésben álló műsorkészítőknek.

A vitrin

Találtunk egy céget, aminek nem fizettek. Ők készítették például annak a hegedűnek a vitrinét, amit akkor állítottak ki, amikor a 12 éves Kormányos Vanesszának gyűjtöttek.

Vanessza

A 12 éves lány születése óta egy cisztás fibrózis elnevezésű gyógyíthatatlan anyagcsere-betegségben szenved. A műsorban Miklósa Erika elsírta magát, amikor nem engedte tovább a versenyben a kislányt. De megkérdezte, ha lenne egy kívánsága, mi lenne az. A 12 éves Vanessza azt válaszolta, hogy mivel tudja, nem fog meggyógyulni, azt kéri, hogy folytathassa a zenélést, amihez egy hegedűre lenne szüksége. A Virtuózok teljesítette a kívánságot. Vanessza kapott egy saját hegedűt. Aztán a NewYork Kávéház 120. születésnapja alkalmából rendezett bál bevételének egy részét Vanesszának ajánlották fel. Később ugyanebben a Belvárosi Kávéházban rendeztek egy jótékonysági árverést Kormányos Vanessza javára. Ehhez a Virtuózok zsűritagjai is felajánlották személyes tárgyaikat.

Pénzt és nem levelet szeretne

Gyorsan kellett a vitrin, ezért gyorsan kellett dolgozni, de a cég vállalta a felkérést. Volt tapasztalatuk benne. Ezután még egy megbízással megkeresték őket. És elsőre minden jónak tűnt. Kértek árajánlatot, visszaigazolták, átvették a munkát, a minőséggel is elégedettek voltak. Amikor a számlát kiállították, akkor sem emeltek kifogást. De azóta se kép, se hang.

„Azóta soha többé senkivel nem tudtam beszélni – mondja lapunknak a tulajdonos. Írtam levelet, hogy bizonyára elkerülte a figyelmüket, hogy a számla teljesítései ideje 40 napja lejárt. És a válasz igazán meglepő volt. Azt kérdezték, hogy írtak nekem egy levelet és megkaptam-e? Én pénzt szerettem volna, nem levelet.”

A levél az az egyen levél volt, amit korábban idéztünk. A tulajdonos azt mondja, tapasztalt már olyat, hogy egy cégnek fizetési nehézségei vannak. De ilyenkor nem ő szokott loholni a megbízók után, hanem őt szokták felhívni, „ne haragudj, megoldható-e, hogy kicsit késve fizetünk?” A dolog egyébként azért is kellemetlen, mert nagyon kevés pénzről van szó.

A műsort illetve annak televíziós részét egyébként hivatalosan a Classic Talents Hungary Kft megbízásából, a Show & Game gyártotta. Beszéltünk sok műsorkészítővel, akik a többek között a Závodszky Zoltán tulajdonában is álló céggel szerződtek. Ők mind megkapták a fizetésüket. Ezért is érthetetlen, hogy mi okozza a késlekedést a producer vállalkozásának esetében.

A csoda

Elértük a Classic Talents Hungary képviselőjét, Peller Mariannt. Tőlünk értesült a problémáról. Kis türelmet kért, és azt mondta, rövidesen jelentkezik. Ám nem sokkal később nem ő, hanem a vállalkozó hívott bennünket, hogy csodát tettünk, értesítették, megkapja a pénzét.

A producer asszony azt mondja, valóban nem fizettek ennek a cégnek, de pofon egyszerű oka volt. Nagyobb összegű felszólítást kaptak, mint amennyi a szerződésben és a számlán eredetileg szerepelt. És erről minden dokumentumot át is küldött nekünk.

No de miért nem fizettek?

Már csak azt nem értettük, hogy vajon miért írtak ilyen egyen levelet, ezek szerint több beszállítójuknak? Vagyis milyen fizetési problémája lehetett egy olyan cégnek, amelyik egy ekkora produkciót bonyolít?

Peller Marian azt mondja, ők előre szóltak, hogy nem azonnal fizetnek. Kiemelte: a műsor gyártását a Classic Talents Hungary Kft. és a Magyar Virtuózok Kft. saját költségvetéséből fizette, az MTVA csupán a felületet biztosította.

“Ez a beruházás több éves munkánk eredménye, sokat dolgoztunk, hogy ez a műsor létrejöhessen. Fő missziónk a tehetséges gyermekek támogatása, megmutatása a világnak, hogy Magyarország igenis zenei nagyhatalom. A megrendeléskor jeleztük stratégiai partnereinknek, hogy 90 napos fizetési módot alkalmazunk. A legtöbb alvállalkozónkat már kifizettük, vannak olyan alvállalkozóink, akiktől még várjuk vissza az aláírt szerződőseket, amint ezek megérkeznek, 24 órán belül elutaljuk a számlák ellenértekét” – magyarázta Peller.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik