Belföld

Olcsóbb könyvekből válogathatnak a diákok

Czunyine-Bertalan-Judit(960x640).jpg (Czunyiné Bertalan Judit, köznevelési államtitkár, )
Czunyine-Bertalan-Judit(960x640).jpg (Czunyiné Bertalan Judit, köznevelési államtitkár, )

Megkezdődött a jövő évi tankönyvrendelés, változás, hogy több idő áll rendelkezésre, az államtitkár szerint pedig az árak is csökkentek.

Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára elmondta: a tankönyvellátásra vonatkozó eddigi tapasztalatokat összegezve megváltoztatták a következő tanévre a tankönyvrendelési felületet. Jelentősen könnyebb lesz a folyamat, és egyúttal biztonságosabbá is válik.

Hozzátette: a pedagóguskarral és az egyházakkal folytatott egyeztetések nyomán több változtatással találkozhatnak majd az intézmények. Sokkal több idő van a tankönyvek megrendelésére, az idén harminc nap áll rendelkezésre a kiválasztásra és a rendelések rögzítésére, írja az MTI.

A könyvek újabb húszszázalékos csökkenése várható, a tankönyvcsomagok átlagára 12 ezer forint körül lesz. Újabb évfolyam kapja majd ingyenesen a könyveket, így a térítésmentesség az általános iskola első három évfolyamára terjed már ki. Az új rendszerben már háromszázezren juthatnak majd ingyenesen a kiadványokhoz – mondta Czunyiné Bertalan Judit, aki közölte: a fenti évfolyamokon túl további diákok is kaphatnak támogatást rászorultsági, gyermekvédelmi alapon.

Az államtitkár elmondta: javasolt tankönyvlista nincs, a Könyvtárellátó (Kello) honlapján azok a könyvek kapnak jelölést, amelyek a nemzeti alaptantervvel kompatibilisek. A tavalyi csaknem négyezerrel szemben mintegy 2700 kiadvány szerepel a listán, ebben több új könyv is van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik