Belföld

Gyurcsányékra tolják a Quaestor-botrányt

ifj lomnici zoltán (ifj lomnici zoltán)
ifj lomnici zoltán (ifj lomnici zoltán)

Az állami hírtévé a CÖF szóvivőjét is bevetette, mint jogi szakértőt. A Kehi közben feljelentést tett.

Az M1 értesülése szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) számos szabálytalanságot talált az ETO Park-beruházáshoz adott MFB-hitel ügyében. A vizsgálatra a Quaestor-botrány nyomán került sor, Rogán Antal még március 30-án jelentette be, hogy kivizsgáltatják a Gyurcsány-kormány idején adott hitelt. Bár a kormánypárt fedezetlenként akarja beállítani ezt a hitelt, valójában volt fedezet, a beruházásban megépült ingatlanok, amit azóta le is foglaltak.

A csatorna úgy tudja, hogy a Magyar Fejlesztési Bank önerőként fogadott el egy olyan 900 millió forintos költségvetési támogatást, amit a törvény szerint nem lehetett volna figyelembe venni. Az ETO Park Kft. emellett megalapozatlan, ellentmondásokkal teli üzleti tervet nyújtott be, ráadásul az MFB úgy kezdte el a hitel folyósítását, hogy a cégnek még nem volt építési engedélye.

Az M1 az ügyben megszólaltatta Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, aki egyébként a kormánypárti civil szervezet, a CÖF szóvivője. El azt mondta, hogy a Magyar Fejlesztési Bank lépései mögött gyakran állnak politikai, kormányzati döntések, emiatt a nyomozóhatóságnak különös gonddal kell vizsgálnia az érintett politikai döntéshozók tevékenységét. Lomnici szerint ha bebizonyosodik, hogy visszaéltek az emberek pénzével, ki kell jelenteni, hogy „a Quaestor-ügy bűnben fogant, mégpedig az SZDSZ-MSZP kormány alatt”.

 Fotó: MTI

A Kehi a hitel ügyében hűtlen kezelés miatt feljelentést tett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik