Belföld

Brutálisan végeznek milliónyi kiscsibével

Évente egymilliónál több kiskakast darálnak le élve, mert tartásuk nem kifizetődő, a kíméletesebb módszer pedig túl drága – írja a Bors.

A mezőgazdasági haszonállatok tartását és leölését kormányrendelet szabályozza, amely szerint a felesleges csibék és embriók leölésénél Engedélyezett módszer a gyors halált okozó mechanikus berendezés alkalmazása, illetve a szén-dioxid gáz.

Az állatokat tehát olyan berendezéssel kell leölni, amely gyorsan forgó, mechanikusan működtetett vágókésekkel vagy tárcsákkal működik. A berendezés megfelelő kapacitású kell hogy legyen ahhoz, hogy minden állatot azonnal elpusztítson még akkor is, hogyha nagyszámú állatról van szó.

Túl drága a szén-dioxid

A Bors szerint évente egymilliónál is több kiskakast pusztítanak el ilyen módon a keltető üzemekben. A mezőgazdaságban a hím állatokat ugyanis hulladék terméknek tekintik, hiszen tartásuk sokkal költségesebb.

Erről a módszerről mindenki tud, aki picit is jártas a gazdasági haszonállattartásban. Szilágyi István, a Fehér Kereszt Állatvédő Liga kurátora szerint „tudomásul kell venni, hogy az állattartóknak nincs annyi pénzük, hogy a humánusabb szén-dioxidos módszert alkalmazzák.

„Mivel sajnos mi sem tudunk nekik anyagilag segíteni, bírálni sincs jogunk. Szerintem inkább a háziasszonyok gondolkodását kellene megváltoztatni, és akkor rengeteg kiskakas tovább élhetne.” – nyilatkozta a Borsnak.

Tiltakozó akció indult

A Bild című napilapban a brutális módszer ellen tiltakozók petíciót nyújtottak be Cristian Schmidt mezőgazdaságért felelős miniszternek, amelyet pár nap alatt több mint 125 ezren írtak alá, a Bors szintén indított egy ilyen kezdeményezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik