Belföld

Többet bukik, mint keres az állam a hajléktalanok bírságolásán

Két év alatt kevesebb mint tízmillió forintot sikerült behajtani a legelesettebbektől. Az állami veszteségek mértékét pedig még tovább növeli az elzárás költsége.

Az Index cikke szerint hét különféle címszó alatt folytattak szabálysértési eljárást a legszegényebbek ellen, köztük vannak a koldusok, a guberálók és a hajléktalanok. 2012-től 2014 decemberéig összesen 17 072 normasértési ügyüket bírálták el jogerősen, az esetek nyolcvan százalékában pedig pénzbírságot szabtak ki. Ezt a bírságot pedig képtelenek befizetni ezek az emberek.

A lap írása szerint a vizsgált időszak alatt 9 815 000 forintot sikerült befizetni, ez az összes kiszabott büntetés csupán 2,9 százaléka. Az írásból kiderül az is, miért fizet rá minderre az állam. Ha a 13771 szabálysértési ügyhöz csak egyetlen munkaórát számolunk, akkor az összes érintett hivatalnok bérköltsége rögtön túlmutat a behajtott, alig tízmilliós összegen.

A statisztikákból nem derül ki, hogy mi történt azokkal, akik nem fizettek, csak feltételezés, hogy sikert értek el a méltányossági kérelem benyújtásával, esetleg elévült az ügyük, vagy később a pénzbírság helyett közmunkával vagy elzárással sújtották őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik