Belföld

Szijjártó a törökökkel üzletelne

Szijjarto-Brusszelben(430x286).jpg (szijjártó péter, )
Szijjarto-Brusszelben(430x286).jpg (szijjártó péter, )

Az egész térség energiabiztonságát, versenyképességét növeli a régió országainak együttműködése - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

A magyar miniszter az Országházban tanácskozott a görög, a macedón és a szerb külügyminiszter, továbbá a török EU-ügyi miniszter a térség energiaellátásáról, írja az MTI.

A tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter kiemelte: megállapodtak abban, hogy ezután rendszeresen találkoznak, és szakértői munkabizottságot hoznak létre az infrastrukturális fejlesztések előkészítésére. E bizottság foglalkozik majd a kivitelezés, a finanszírozás, az ár és a források bevonásával, és biztosítania kell, hogy az együttműködés más országok előtt is nyitott legyen – közölte.

Szijjártó Péter kijelentette: a munkabizottságnak azonnal létre kell jönnie. A következő miniszteri találkozó pedig júliusban lesz. Az együttműködésbe várják Albániát és Bosznia-Hercegovinát – mondta.

A Déli Áramlat helyett a törökök

A miniszter kifejtette: az energiaellátás biztonsága az egyik legfontosabb kérdés a térségben, a régióban végbement energiapolitikai folyamatok – így a Déli Áramlat projekt lemondása – olyan helyzetbe hozták az országokat, hogy új megoldások után kell nézniük, hogy az energiabiztonság tekintetében előreléphessenek.

Mint mondta, kollégáival hasonlóan látják, hogy az energiaellátás biztonsági, versenyképességi és stabilitási kérdés. Az energiabiztonság eléréséhez komoly infrastrukturális fejlesztések kellenek, mert a jelenlegi infrastruktúrára alapozva nem lehet megteremteni az energiabiztonságot a térségben – magyarázta. Hozzátette: olyan fejlesztésekre van szükség, amelyek révén minél több forrásból érkezhet ide a gáz, a források versenyeznek a fogyasztókért, ezért egyetlen forrást sem lehet kizárni.

Szijjártó Péter megjegyezte: a Déli Áramlat lemondása után az orosz gáz esetleges Törökországba szállítása, más országokból érkező gáz bevonása az energiaellátásba a jövő egyik legfontosabb kérdése lesz.

A Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezdeményezésére rendezett ötoldalú miniszteri találkozó célja az volt, hogy a felek kifejezzék szándékukat egy új, Közép- és Délkelet-Európát ellátó földgázvezeték megvalósításának lehetőségéről. A tanácskozás után a miniszterek közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben ugyancsak az energiaellátás kérdésének megoldását szorgalmazták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik