Belföld

Szó szerint riasztó időjárás jön – ráfagyhat a mosoly a locsolók arcára

fagyos növény (fagyos növény, fagy, minusz, időjárás)
fagyos növény (fagyos növény, fagy, minusz, időjárás)

Pénteken hó- és jégdara, viharos szél valószínű. Húsvétig a megszokottnál több fokkal hidegebb, szeles, záporos, hózáporos marad az idő.

Első fokozatú, azaz citromsárga riasztást adtak ki, mert a nap első felében a Dunántúl északi, északkeleti felén, a Balaton térségében és Pest megyében az északnyugati szelet viharos (60-80 km/h) széllökések kísérhetik. Intenzívebb zápor vagy zivatar közelében is lehet viharos széllökés. A Miskolc-Békéscsaba vonal sávjában a zivatarokat viharos széllökések és a jégdara kísérheti.

Ugyanakkor külön érvényben van az első fokozatú figyelmeztetés is (szintén citromsárga), amely már nem járásokra, hanem megyékre érvényes. Az érintett területeken – Pest megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye, Somogy megye, Vas megye, Veszprém megye – a legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Pénteken hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett felhőátvonulások lesznek. A futó záporokat, jég- és hódara kísérheti. Az ország nyugati, délnyugati részén délután, keleten csak este csökken a felhőzet, a záporok száma. A Győr-Szeged vonal széles sávjában erős, gyakran viharos északnyugati szélre kell számítani egészen estig. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 fok körül lehet, délnyugaton lesz enyhébb az idő. Késő estére 2, 6 fok közé hűl a levegő.

Szombaton a nap első felében napos lehet idő, utána fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Főleg az ország északkeleti felén fordulhat elő zápor itt-ott jég- és hódarával. Tartós, jelentős csapadék nem várható. Az északnyugati szél kezdetben többfelé megerősödik, csak délután mérséklődik az ereje. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8, 13 fok között alakul.

Vasárnap zárt, vastag felhőzet, tartós csapadék nem várható. Hosszabb időre kisüt a nap, és csak elszórtan fordulhat elő zápor, főleg a hegyekben hózápor. Az északi, északkeleti szél főként a Nyugat-Dunántúlon többfelé megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9, 13 fok között alakul.

Hétfőn felhőátvonulások lesznek többórás napsütéssel, főleg a Dunától keletre szórványos záporral, helyenként hózáporral. Az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8, 11 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik