Belföld

Alig kéttucatnyian tüntettek a hídzáró Büki Zoltánnal

blokád (blokád)
blokád (blokád)

Ezúttal a járdán vonultak a résztvevők. A korábbi, feloszlatott tüntetések ügyét bíróságra vinné az aktivista.

Az újságírókkal együtt sem voltak többen kéttucatnyinál azon a demonstráción, amit Büki Zoltán szervezett péntek estére a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságáért – írja a Népszabadság. A rendezvény kezdetén Büki, mint a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság vezetője arról beszélt, hogy fel akarják hívni a kormány figyelmét arra, hogy a döntések meghozatala előtt ki kell kérniük az állampolgárok véleményét.

A „tömeg” a József Nádor térről vonult a Kossuth térre, de közben átkeltek az Erzsébet-hídon és a Lánchídon is. A szerény létszámra való tekintettel a rendőrök a járdára terelték a résztvevőket, legfeljebb a tüntetést kísérő hangosítós teherautó okozhatott átmeneti fennakadást.

Büki Zoltán korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy március 1-től országos blokádot hirdetett, főként az útdíj kiterjesztése miatt. Ebből aztán semmi nem lett, mert a demonstrációkat a rendőrség megtiltotta, a döntéseket a bíróság is jóváhagyta. Büki erre spontán akciókkal reagált, társaival együtt néhányszor rövidebb időre lezárt hidakat.

Ezeknél az akcióknál arra ügyeltek, hogy ha csak percekkel is a demonstrációk előtt, de mindig jelezték szándékukat a rendőrségen. Előre nem láthatóan bekövetkezett, vagy nyilvánosságra került eseményeknél erre megvan a lehetőség. Büki a lánchídi blokádot például azzal indokolta, hogy előző napon került nyilvánosságra egy jelentés, amely alapján kétségek merülhetnek fel az Alkotmánybíróság függetlenségét illetően, másnap Szegeden pedig a Büki által kezdeményezett blokád feloszlatása miatt tiltakoztak. A rendőrség mindkét esetben gyülekezési joggal visszaélés miatt indított eljárást.

Büki elmondta, hogy amint a rendőrség jogerős határozatot hoz, bíróság elé viszik ügyeiket. Szakértők szerint viszont kétséges, hogy igazat adnak-e nekik, mindenképpen kellene valamilyen előre nem látható, azonnali reakciót igénylő esemény, amire hivatkozhatnának.

Az aktivista Orbán Viktort hozta példaként, aki a Fidesz kordonbontó akciója kapcsán beszélt arról, hogy alkotmányos joguk súlyos megsértése miatt kellett fellépniük. Egyébként feljelentést tesz hivatali visszaélés miatt, mert szerinte megfelelő jogalap nélkül tiltják be sorozatosan tüntetéseit, de az is meggyőződése, hogy a telefonját lehallgatják, másként nem fordulhatott elő, hogy a spontán szervezett demonstráció résztvevőit a hatóságok pontosan ismerték és egy-egy akció helyszínére hamarabb értek ki a rendőrök, mint a tüntetők. Emiatt kéri, hogy betekinthessen a demonstrációkról készült aktákba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik