Belföld

Százmilliókat bukik Almásfüzitő a brókerbotrány miatt

Búcsút inthetnek a fejlesztéseknek, örülnek, ha fenn tudják tartani a települést. Négy éve a PSZÁF javasolta nekik, hogy vigyék a pénzt a Buda-Cashhez.

Több mint hétszázmillió forintja ragadt bent Almásfüzitő önkormányzatának a Buda-Cash-botrány miatt – írja a Kemma.hu. A portálnak Karánsebesy Lukács, a Komárom-Esztergom megyei település polgármestere azt mondta: ez a pénz tizenkét év megtakarítását jelenti. Ráadásul négy éve éppen az akkori PSZÁF javaslatára vitték portfóliójukat a brókerházhoz.

Karánsebesy szerint nincs előrelépés az ügyben, pedig az összeg csaknem 88 százalékát állampapírban tartották. Levélben fordultak a jegybankelnökhöz, hogy a Magyar Nemzeti Bank legalább annyit engedélyezzen, hogy a lejárt állampapírok összegéhez, az idei költségvetésbe már betervezett 177 millió forinthoz hozzájussanak. A Nemzetgazdasági Minisztériumot és a Belügyminisztériumot is megkeresték, hiába.

Egy kistelepülés életében óriási pénzről van szó – mondta a polgármester. A megtakarításból fedezték a fejlesztéséket, a pályázatokhoz az önrészt, vagy ebből egészítették ki az uniós forrásokat. Most viszont elfelejthetnek minden fejlesztést, arra kell koncentrálni, hogy egyáltalán a kötelező feladatokat el tudják látni.

A történtek miatt válságköltségvetést készítenek – jelentette be a településvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik