Belföld

Nem a beteges gyerek bukik, hanem a családja, jöhet a gyámhivatal

Retvari-Bence(960x640).jpg (rétvári bence, )
Retvari-Bence(960x640).jpg (rétvári bence, )

Rétvári Bence két szocialista képviselő (Bangóné Borbély Ildikó és Kiss László) írásbeli kérdésére válaszolta azt, hogy az osztályozó vizsgához vezető hiányzásokba csak a tanítási órákra vonatkozó hiányzások számítanak bele, az egyéb foglalkozások hiányzásai nem.

Mint korábban megírtuk, meglehetősen nagy vihart kavart, amikor kiderült, hogy a tanév második félévétől nemcsak a délelőtti tanítási órák számítanak mulasztott hiányzásnak, hanem a délutáni “bent nem töltöttek” is. Egy igazolt betegség miatt kihagyott tanítási nap így a délutáni foglalkozások alól fel nem mentett gyereknél több mulasztott órát is jelent.

Az államtitkár most emlékeztetett rá, hogy a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az általános iskolákban úgy kell szervezni a nevelés-oktatást, hogy a foglalkozások legalább tizenhat óráig tartsanak. A délutáni foglalkozások alól nem felmentett diákoknál az egyéb foglalkozások valóban beleszámítanak az igazolatlan hiányzásokba. Azok „alapjai lehetnek a 10 és 50 óra igazolatlan hiányzást követő gyermekvédelmi intézkedéseknek, valamint a 30 óra igazolatlan hiányzást követő szabálysértési eljárás megindításának, de csak ezeknek az intézkedéseknek képezik az alapját”.

Az államtitkár nem részletezi, de az iskolából 50 óránál többet hiányzó gyermek családja nem kaphatja meg az iskoláztatási támogatást (korábbi nevén a családi pótlékot). Az iskola 10 igazolatlan óra után a gyermekjóléti szolgálatot, 30 után az általános szabálysértési hatóságot, 50 után a gyámhivatalt értesíti, amely akár „védelembe is veheti a tanulót”.

Az egyéb foglalkozásokról történő hiányzások ugyanakkor nem számítanak bele az EMMI rendeletben meghatározott hiányzásba. „Ez csak a tantárgyak tanítási óráira vonatkozik, az egyéb foglalkozásokra nem” – írta az Emmi parlamenti államtitkára.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik