Belföld

Brókerbotrány: Orbán vagy a minisztérium nem mond igazat

Orbán Viktor azt mondta, arra utasította a minisztériumokat, hogy vegyék ki a brókercégeknél tartott vagyonukat. A földművelésügyi tárca szerint azonban a miniszterelnök csak a Buda-Cashről beszélt – írja a hvg.hu.

Csütörtökön Lázár János bejelentette, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) egyik háttérintézménye, az Állami Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. 410 millió forintot tartott értékpapírban a csődbe ment Hungária Értékpapírnál, amely pénz odaveszett.

 
Fotó: MTI 

Ha ez így történt, fölmerült a kérdés, hogy ez miként lehetséges, annak fényében, hogy Orbán Viktor állítása szerint a február 25-i kormányülésen arra adott utasítást, hogy vonják ki a közpénzeket a brókercégekből.

A Földművelésügyi Minisztérium legújabb közleménye szerint azonban,Orbán Viktor talán mégsem ilyen utasítást adott a minisztériumoknak.

A hvg.hu kérdésére az FM ugyanis azt válaszolta: „A Buda-Cash botrányt követően a Földművelésügyi Minisztérium szó szerint végrehajtotta Miniszterelnök úr utasítását. A tárca vizsgálata tisztázta, hogy a Buda-Cash brókercégben a Földművelésügyi Minisztériumnak, intézményeinek, illetve az általa irányított cégeknek nem volt pénze” – írták.

Ennek megfelelően vagy a tárca vagy Orbán Viktor nem mondott igazat. Ez pedig újabb kérdést vet fel: helytálló-e az a kormányzati magyarázat, hogy a KKM azért vette ki a pénzét a Quaestorból, mert Orbán Viktor az összes brókercéget kockázatosnak tartotta, vagy esetleg mégiscsak bennfentes információk alapján menekítették ki a bedőlés napján a vagyont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik