Belföld

Átalakul a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

A kormány döntése értelmében államtudományi felsőoktatási intézménnyé válik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). Létrehozták a Jó Állam Indexet – mondta el a RédióOrientnek Kis Norbert rektorhelyettes.

Kis Norbert tájékoztatása szerint az átalakulás lassú folyamata során az egyetem kutatási és oktatási tevékenységében előtérbe kerül az állam stratégiai elemzése és a kormányzati intézkedések komplex vizsgálata. Az intézet kutatói ennek elősegítésére alkották meg a Jó Állam Indexet, amellyel egzakt módon mérhető a reformok hatékonysága, akár a fenntarthatóság vagy az emberek jóléte szempontjából – tudatta a RádióOrient műsorában.

A rektorhelyettes szerint a kommunizmus öröksége, hogy a képzésben eddig háttérbe szorult az államtudományi vonal. „Az egyetemünk feladata az államtudományi zászló rehabilitálása. Ez egy lassú, fokozatos folyamat lesz. Nem speciálisan képesített oktatók lesznek, hanem egy jól megkomponált államtudományi zenekar” – mondta, definiálva az államtudomány fogalmát, amely véleménye szerint egy olyan társadalomtudomány, amely sokrétű megközelítésben vizsgálja az államot, vagyis nézi az intézkedések közgazdasági, jogi, szakpolitikai megközelítését.

Kis az NKE első saját létrehozású kara, a 2012-ben alapított Nemzetközi- és Európai Tanulmányok Kara kapcsán emlékeztetett: az egyetem fenntartója a Miniszterelnökség, a Honvédelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium és az Igazságügy Minisztérium, de kapcsolat van a Külgazdasági és Külügyminisztériummal is, valamint az államigazgatás különböző szerveivel is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik