Belföld

Várnai mégis méltó zuglói mandátumára

A zuglói önkormányzat elsöprő többséggel változtatta meg korábbi döntését: Várnai Lászlót, a CivilZugló Egyesület képviselőjét mégsem fosztották meg tisztségétől – értesült a hvg.hu.

Szerdán délelőtt megint ismét szavazott a zuglói képviselőtestület Várnai László önkormányzati képviselő méltatlansági ügyéről – írja a hvg.hu. A CivilZugló Egyesület képviselőjének kizárásáról március közepén már döntöttek, akkor a testület 12-10 arányban méltatlannak nyilvánította mandátumára, azonban ezt Karácsony Gergely polgármester megvétózta, így a testületnek 15 napon belül ismét naprendre kellett tűznie Várnai ügyét.

Várnai büntetésének oka, hogy köztartozása volt, ezt azonban nem jelezte vagyonnyilatkozatában. Ahogyan korábban megírtuk: egyes értesülések szerint a Fidesz és az MSZP összefogott Várnai ellen, aki az őszi önkormányzati választásokon indult a zuglói polgármesteri székért. Októberben harmadik lett, kompenzációs listáról jutott be a képviselő-testületbe.
A testület ma felülírta korábbi döntését, és 21-1 arányban leszavazták korábbi határozatukat, tehát Várnai folytathatja képviselői munkáját.

Sajtóértesülések szerint 43 ezer forint adótartozásról lehetett szó, és noha Várnai László még mindig nem szerepel az adóhivatal köztartozásmentes adatbázisában, állítása szerint március 11-én kérte oda a felvételét – írja a portál. Várnai indoklása szerint a Fővárosi Kormányhivatal időközben kiadott állásfoglalásában az áll, hogy már nincs köztartozása . Ez esetben pedig nincs lehetőség arra, hogy méltatlansági eljárással a képviselői megbízatását megszüntessék.

Karácsony Gergely úgy nyilatkozott a hvg.hu-nak, hogy “rossz fényt vetne az önkormányzatra”, ha egy demokratikusan megválasztott képviselő ilyenformán, egy kétes tartalmú törvény miatt elveszíthetné a mandátumát, viszont valamilyen szankciót szükségesnek láttak, mert Várnai vagyonnyilatkozatai évekre visszamenőleg nem tartalmazták köztartozásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik