Belföld

Orosháza nem kér többet József Attilából

A helyi iskola homlokzatán sokáig ott díszelgett a költő neve. Az új üzemeltető, a református egyház azonban még önkormányzati pénzt is kért a betűk eltüntetésére.

Március eleje óta már nem látható a korábban József Attila Általános Iskolának hívott intézmény homlokzatán a József Attila felirat – írja a Népszabadság. Először úgy tűnt, csak átmeneti javításról van szó Orosházán, hiszen a városvezetés korábban megnyugtatta a helyieket, hiába veszi át az iskolát a református egyház, a név marad.

Még pénzt is kértek rá

Füvesi Sándor MSZP-s önkormányzati képviselő március 27-én interpellálta a fideszes polgármestert, arra volt kíváncsi, ki és miért engedélyezte a felirat eltávolítását. Dávid Zoltán írásban válaszolt, 2011. szeptember 1-jétől az iskolát átvette az Orosházi Református Egyházközség, azonban az épület továbbra is önkormányzat tulajdonában maradt.

Február elején az egyház pénzt kért az önkormányzattól, mondván a homlokzat balesetveszélyes, erre kaptak is közel félmillió forintot. A betűk eltávolításáért is kértek anyagi hozzájárulást, de a polgármester szerint ezt ők anyagilag nem támogatták.

 A Google Street View képe, amikor még látszik a költő neve

A polgármester végül hozzátette, jogi szempontból a nem szükséges az épület tulajdonosának hozzájárulását kérni a névváltoztatáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik