Belföld

Homokviharra figyelmeztet a rendőrség

Homokvihar Hajdú-Biharban (homokvihar, )
Homokvihar Hajdú-Biharban (homokvihar, )

Hajdú-Bihar megyében annyira lecsökkent a látótávolság az utakon, hogy veszélyessé teszi a vezetést – derül ki a rendőrség közleményéből. Debrecenben korlátozták a repülőtér forgalmát.

Miután az az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki az intenzív szél miatt, amely helyenként akár 90 km/h-nál is erősebb lehet. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagy mennyiségű homokot kavar fel.

 
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt 

Emiatt az érintett útszakaszokon figyelmesebb járművezetésre van szükség. Felhívják a közlekedők figyelmét, hogy a jelenlegi időjárási viszonyok következtében hirtelen lecsökkenhet a látótávolság. Ennek megfelelően kell tehát megválasztani meg a jármű sebességét. Célszerűbb ilyenkor a biztonságos, lassabb haladást választani, és haladás, előzés, kikerülés közben az oldaltávolságra a szokásosnál nagyobb figyelmet fordítani.

Az erős szél (oldalszél) emellett jelentősen csökkentheti a jármű menetstabilitását, amely ugyancsak baleseti veszélyforrás lehet.

Debrecenben az erős szél nem csak az utakon okoz gondot, de a légi forgalomra is hatással van. Szerda délelőtt két repülőgép menetrendjét is alaposan felborították a heves széllökések, egy járat nem tud leszállni a repülőtérre, egy másik pedig el sem tudta kezdeni az útját – írja a Dehir.hu.

 
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt 

Gulyás Péter, a Debreceni Repülőtér forgalmi igazgatója szerint a hollandiai Eindhovenből érkező gép 11 óra 50 perckor kellett volna leszállnia a debreceni repülőtérre, ám az erős szél miatt a forgalomirányítók nem javasolták a kapitánynak a landolást. A gépnek akkor azt javasolták, hogy körözzön a levegőben, de inkább Budapest felé vette az irányt és ott szállt le.

A másik gép, amelyik nem tudta megkezdeni a repülést, az a Debrecenből Londonba tartó járat, aminek eredetileg 11 óra 50 perckor kellett volna elindulnia az angol fővárosba. A debreceni repülőtéren hatvan kilométer per órás szelet mértek, nyolcvan kilométer per órás lökésekkel, ezért nem engedték ennek a járatnak a felszállást. Amint mérséklődik a szél, repülhet a gép.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik