Belföld

Csalással gyanúsítják Kovács Bélát és Szegedi Csanádot

Kovacs-Bela(650x433).jpg (Kovács Béla)
Kovacs-Bela(650x433).jpg (Kovács Béla)

Az EU csalás elleni hivatala (OLAF) vizsgálatot indított - a kémkedéssel is vádolt - Kovács Béla és egykori párttársa, Szegedi Csanád ellen. A gyanú szerint fantomalkalmazottakat vettek fel.

Molnár Balázs, az Európai Parlament (EP) egykori szerződéses tisztviselője többekkel együtt 2013-ban jelentette fel Kovács Bélát és Szegedi Csanádot. Ő februárban, Lenhardt Balázs, a Jobbik volt parlamenti képviselője a napokban tett vallomást a csalás elleni hivatalnál.

Az OLAF egyebek mellett arra gyanakszik, hogy az EP-képviselők visszaéltek a csak gyakornokokra, asszisztensekre költhető, legfeljebb havi 21 ezer eurós keretükkel, csak papíron foglalkoztattak beosztottakat. Molnár Balázs az Origónak azt állította, hogy Szegedi Csanád “fantomalkalmazottja” volt Novák Előd, a Jobbik jelenlegi alelnöke.

A gyanú szerint a képviselők visszaéltek az általuk évente fogadható 108 látogató fejpénzével is. Molnár szerint a látogatókat – például erdélyi, kárpátaljai diákokat – olcsón elszállásolták, a tényleges költség és az igen színvonalas ellátást biztosító fejpénz közötti különbséget eltették.

Az OLAF vizsgálódik a Kovács Béla által alapított Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége miatt is – írta az Origo. A hírportálnak Szegedi Csanád azt mondta, tud az OLAF eljárásáról, de a vád légből kapott. Kovács Béla nem kapott értesítést a hivataltól az ellene folyó vizsgálatról, és a Jobbik sem tud EP-képviselője ellen indított vizsgálatról.

Kovács Bélával szemben a Alkotmányvédelmi Hivatal tavaly április elején tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal. A magyar hatóságok kérték Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését az EP-nél.

Szegedi Csanád 2012-ban viharos körülmények között távozott a pártból, miután nyilvánosságra került zsidó származása – emlékeztet az Origo.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik