Belföld

Áprilisi tréfa lehet a főügyész nyilatkozata „Magyar Gyuri bácsi” szerint

Rengeteg ügyben lesz tanúból gyanúsított, bár a legfőbb ügyész és a fővárosi főügyész tagadta ezt a gyakorlatot a Quaestor-ügy kapcsán.

Több mint két héttel a Quaestor-ügy kirobbanása után hallgatták ki először Tarsoly Csabát, a cégcsoport első emberét. Polt Péter legfőbb ügyész korábban arról beszélt, hogy „súlyosan törvénysértő” lett volna, ha egy meggyanúsított személyt először tanúként hallgattak volna meg, Magyar György ügyvéd viszont úgy reagált erre az állításra, hogy az „szuper hazugság”, mert Magyarországon ez a szakmai gyakorlat.

A Quaestor-ügyben eljáró fővárosi főügyész, Ibolya Tibor kedden egy tévéinterjúban erre azt mondta: „Magyar Gyuri bácsi orbitális butaságokat beszél”, fenntartotta, hogy akit potenciális gyanúsítottként tart számon az ügyészség, azt nem hallgatja ki előtte tanúként.

Az ATV.hu megkeresésére Magyar György közölte: Ibolya Tibort és Polt Pétert hallgatva azt hitte, áprilisi tréfáról van szó, az egész ügyvéd szakmában köztudott, hogy a nyomozások jelentős részénél korábbi tanúból lesz gyanúsított. A nyomozati akták legalább felénél találnánk arra példát, hogy valakit először tanúként hallgatnak meg, azután már gyanúsítottként szerepel.

Tanúkénti meghallgatáskor igazmondási kötelezettség terheli az érintettet, ezért is alkalmazzák a nyomozóhatóságok ezt a módszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik