Belföld

Április elseje van és havazik

ho(960x640).jpg (hó, kőszeg)
ho(960x640).jpg (hó, kőszeg)

A nyugati országrészben hózáporok csaptak le, csütörtökön pedig hóréteg is kialakulhat.

A Nyugat.hu szerint délelőtt még sütött a nap, aztán egy hirtelen szélviharral együtt megérkezett a hó Kőszegre. Debrecenben mindeközben porvihar van, az észak-keleti országrészben pedig jégeső.

A Kisalföld olvasói szerint 11 óra felé már Sopronból is jelentettek hószállingózást. Sopronban is szállingózott a hó. Mosonmagyaróváron hatalmas pelyhekben hullott nagyjából 15 percig, majd kisütött a nap.

Az Időkép észlelései alapján az észak-keleti országrészben sem jobb a helyzet, Andornaktáján jégesőről szólnak a hírek, Füzéren havas eső esik, Debrecenben pedig porvihar tombolt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálet előrejelzése szerint a mai havazás után csütörtökön az Északi-középhegység magasabb régióiban az ismétlődő hózáporokból kialakulhat néhány centis, vizes hóréteg is.

A figyelmeztető előrejelzés szerint a szerdán napközben a nyugati, északnyugati szél ismét nagy területen, huzamosabb ideig viharossá fokozódik (záporokhoz, zivatarokhoz nem kapcsolódó lökések 70-90 km/h között, ÉNY-on 90 km/h körül alakulhatnak).

Az intenzívebb záporokat, zivatarokat néhány percig azonban 90-100 km/h-s lökések is kísérhetik. Csütörtökön – éjszakai átmeneti mérséklődés után – ismét megerősödik, vagy (a mainál kevesebb helyen) viharossá fokozódik a szél (65-75 km/h). Zápor- és zivatartevékenységhez inkább csak a nyugati és déli országrészben társulhat 90 km/h körüli szélroham.

Szerdán és csütörtökön napközben elszórtan valószínű zivatar az országban, melyhez a rövid szélrohamokon kívül jégdara is társulhat.

Az ország jó részében délután fél kettőkor egyébként elsőfokú riasztást rendeltek el, és ugyanilyen szintű figyelmeztető előrejelzés van érvényben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik