Belföld

A Belügyminisztérium tanácsadója lett Pintér régi autószerelője

wartburg ()
wartburg ()

Először a közmunka-programokhoz beszerzett gépeket vizsgálta, majd a közfoglalkoztatottak munkaszerződéseit is vele nézették át, bár végzettsége nincs hozzá.

A Belügyminisztérium tanácsadója lett Pintér Sándor miniszter régi autószerelőjéből – írja a Direkt36. Pittlik Bélával Pintér még fiatal rendőrként ismerkedett meg, hozzá hordta autóját az Autófenntartó Ipari Tröszt zuglói műhelyébe. Életútjuk később is több ponton találkozott: a ’90-es évek elején Pittlik Pintér feleségével közösen alapított egy ma is működő autókereskedést Vácon, három éve pedig tanácsadóként dolgozik a Pintér vezette Belügyminisztériumnál, ahonnan eddig bruttó 11,2 millió forintot kapott.

A minisztérium annyit válaszolt a Direkt36 kérdésére, hogy Pittliket szakmai szempontok alapján választották ki. Tagadták, hogy a kiválasztásban Pintér Sándor részt vett volna. A tanácsadó feladata egyébként a közmunkaprogramok ellenőrzése, különös tekintettel az ezek keretében beszerzett tárgyi eszközökre – például traktorokra, betonkeverőkre, stílfűrészekre. A belügy szerint ehhez speciális szaktudás kell, amivel a minisztériumi dolgozók nem rendelkeznek, ezért alkalmaznak külső szakértőt.

Gépeket fényképez

A Direkt36 által megismert dokumentumok alapján Pittlik munkája nem túl megerőltető: a helyszíni vizsgálatok során annyi szokott történni, hogy megtekinti a gépeket és azok dokumentációját, majd lefényképezi ezeket. Ez általában nem tart tovább egy-két óránál.

Pittlik tanácsadói tevékenységének azonban olyan munka is része, amire nincs képesítése – voltak olyan hónapok, amikor az volt a dolga, hogy közmunkások munkaszerződéseit tanulmányozza, illetve általánosságban a közmunkaprogram körülményeiről érdeklődjön. A vizsgált szervezeteknél arról számoltak be, hogy Pittlik rövid látogatásokat tett, szúrópróba-szerűen nézett bele a dokumentumokba, de az egésznek egyébként sem volt jelentősége, mert a programokat más szervek is ellenőrzik, jóval átfogóbban.

Árbevételt háromszoroz

Pittlik nem akart semmilyen kérdésre válaszolni, annyit közölt, hogy valóban ismeri a belügyminisztert. A legközvetlenebb kapcsolódási pont köztük a Perpetuum Mobile Kft., amely egy Peugeot-kereskedést üzemeltet Vácon, ennek tulajdonosai az 1992-es alapítás óta Pittlik Béla, valamint Pintérné Eötvös Ildikó. A cég tavaly ősszel új fióktelepet nyitott Budapesten az Angol utca 34. szám alatt, ahol két olyan vállalkozás is működik, amelyek Pintér lányainak tulajdonában vannak.

A Peugeot-kereskedés egyébként 2009 óta megháromszorozta a nettó árbevételét, bár szerény nyereséget termel, 2013-ban hétmillió forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik