Belföld

Halálosabb lesz a kórházi fertőzés, mint a rák

Öt év múlva a kórházi fertőzések megelőzik a daganatos megbetegedéseket, és ez lehet a vezető halálok a gyógyintézményekben – írja a Blikk.

A vészharangot a Semmelweis Alapítvány legutóbbi, bécsi konferenciáján kongatták meg. Európában ugyanis minden 18. ápoltat nem az alapbetegsége, hanem a gyógykezelések során összeszedett fertőzés miatt kezelnek. Magyarországon a legelkeserítőbb a helyzet, hiszen itthon évente a becslések szerint 100 ezer embert betegít meg valamilyen kórházban elkapott baktérium.

A Blikk szerint a Nemzeti Nozokomiális Surveillance Rendszer (NNSR) szerint, amelynek minden kórháznak jelentenie kell az előfordult eseteket, hét év alatt majd’ ötszörösére emelkedett a járványügyi gondot okozó kórházi fertőzések száma. Tíz éve még 733 esetet regisztráltak, 2012-ben viszont ez a szám már 3263 volt.

Az egyik leggyakoribb kórházi kórokozó az MRSA, vagyis a húsevő baktérium. Ezzel fertőződött meg Gulyás Gábor is, akinek balesetben szilánkosra törött vállát operálták: bár a fiatalember felépült, bevallása szerint míg él, rettegni fog a kórházaktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik