Belföld

Simicska-barát és miniszteri biztos a Quaestor-botrányban

kiss szilárd (kiss szilárd)
kiss szilárd (kiss szilárd)

Ismert arcok is bukhatják a vagyonukat a Quaestor-ügyben. A legnagyobb műsorgyártó tulajdonosa és volt miniszteri biztos is a cég felügyelőbizottságában.

Ha valóban lesz felelősségre vonás Quaestor-ügyben egyszer, akkor igencsak sokaknak fájhat a feje mostanában. És nem elsősorban Orgován Bélának. Rogán Antal, Tuzson Bence, Gulyás Gergely már benyújtotta a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, ami alapján felelősségre vonhatják a brókerbotrányban érintett brókereket, a vállalatok vezetőit, tulajdonosait, sőt a felügyelőbizottsági tagjait és könyvvizsgálóit is. De ami ennél is merészebb, hogy ők, akár a magánvagyonukkal is felelhetnek az okozott károkért.

A büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény módosítása

„Meghatározott szervezetben befolyásoló részesedéssel vagy ellenőrző befolyással rendelkező személy, a szervezet vezető tisztségviselője, képviseletre feljogosított tagja, alkalmazottja, illetve tisztségviselője, cégvezetője, valamint felügyelőbizottságának tagja, illetve ezek megbízottja, továbbá könyvvizsgálója vagyonának zár alá vételét is el lehet rendelni akkor is, ha a kapcsolat a bűncselekmény elkövetésének megkezdését követően megszűnt.”

Átböngészve a cégadatbázist arra voltunk kíváncsiak, hogy a felügyelőbizottságban találunk-e ismert nevet. Találtunk. Kiss Szilárd Miklós mostanában sokat forog a sajtóban. Ő az a lobbista, aki Orbán Viktor jó barátjának, Mészáros Lőrincnek segített eladni egy kis tokaszalonnát Oroszországban. Meg persze közös cégük is van. De volt ő diplomata és miniszteri biztos is. Többször megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, de ez nem érdekelt szinte senkit. Agrárattaséként több mint félmilliárddal rövidített meg egy takarékszövetkezetet. Krimibe illő sztorijáról itt olvashat sokat.

Fotó: MTI

Kiss Szilárd Miklós nyolc éven keresztül volt a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. felügyelőbizottsági tagja. És ugyan 2011 szeptemberében kikerült onnan, ezek után hozta össze a moszkvai magyar vízumközpontot. Ebben – az Index szerint – 60 százalékban Tarsoly Csaba VisaWorld-Center Szolgáltató Kft.-je a tulajdonos, a maradék pedig Kiss Szilárd állítólagos élettársának tulajdona volt. Szerettük volna megkérdezni Kiss Szilárdot, hogy tart-e attól, hogy az új törvény miatt akár neki is féltenie kéne a vagyonát, de január óta előzetesben van.

Lajos barátja

Van itt azonban egy másik ismert név is. 46 éves és sok mindennel foglalkozott már. Elsősorban a szórakoztató ipar az otthona. A legnagyobb magyar televíziós műsorgyártó cégben érdekelt. Závodszky Zoltán, a Show & Game egyik tulajdonosa, szintén FB-tag volt a Quaestorban, ráadásul Simicska Lajos barátja. Legutóbb az állami televízióban futott Virtuózok producereként tűnt fel. De emellett a cég számos ismert produkciót gyárt. A köztévén a Legendát, a Maradj talpont, vagy a Szálka, avagy Bagi és Nacsa megakad a torkánt készítették, de a TV2 is sok műsort tőlük rendel meg. Závodszky Zoltán volt egészen 2011 május 11-ig az MTVA szolgáltatási vezérigazgató-helyettese is.

Nem beszél

Kerestük Závodszky Zoltánt is. Először úgy tűnt, meglepődött a hívásunkon. Azt mondta, addig amíg a hatóságok nem hallgatják meg, nem akar nyilatkozni. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik