Belföld

Ombudsman: Jöhet a települési adó

adobevallas(210x140).jpg (adóbevallás, )
adobevallas(210x140).jpg (adóbevallás, )

Nem sérti az emberi méltóságot.

Az ombudsman szerint nem sérti az emberi méltóságot a települési adó kivethetősége, ezért az ügyben nem is fordul az Alkotmánybírósághoz, mondta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-nek.

Az ombudsmannál egy országgyűlési képviselő kezdeményezte, hogy forduljon az Ab-hez és kérje a helyi adókról szóló törvényben szereplő felhatalmazó rendelkezés megsemmisítését.

A hivatal szerint a helyi adókról szóló törvény január elsején hatályba lépett módosítása felhatalmazza az önkormányzatokat arra, hogy települési adókat határozzanak meg. Más adónemekkel ellentétben a törvény nem részletezi, hogy milyen vagyontárgyak, források adóztathatók és a mértéküket sem rögzíti. 

A vizsgálat során Székely László alapjogi biztos áttekintette a közteherviselési kötelezettség tartalmát. Megállapította, hogy a helyi adókról szóló törvényben szabályozott települési adó közteher, és az Ab gyakorlata következetes abban a tekintetben, hogy a jogalkotót széles mérlegelési jog illeti meg, mit választ a közteher tárgyának, forrásának, alanyának és mértékének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik