Belföld

Medveveszélyre figyelmeztet a közmédia

barnamedve(1)(960x640).jpg (medve)
barnamedve(1)(960x640).jpg (medve)

Bár minimális az esélye egy medve-ember találkozónak, nem árt az óvatosság – figyelmeztetett az állami rádió hajnali műsora.

Szlovákiából délre húzódhattak a Magyarországon látott medvék, ezért Nógrád és Heves megyében több helyen figyelmeztető táblát helyeztek ki. Azokon alapvetően a csúcsragadozó életmódját, jogi státuszát és azokat a viselkedési szabályokat mutatják be, amelyeket a kirándulóknak, kerékpározóknak, kutyasétáltatóknak, sátrazóknak be kell tartaniuk.

A Bükki Nemzeti Park egyik vezetője a Hajnal-táj című műsorban azt mondta, folyamatosan gyűjtik az adatokat arról, hogy Nógrád megyében hol láttak medvét.Nagy biztonsággal az mondható el, hogy tavaly áprilistól már nemcsak kóborol két medve, hanem állandóan itt él.

Ennek dacára önálló magyarországi medvepopulációról vélhetően még sokáig nem lehet beszélni, ezek a szlovák állomány egyedei, és még az is bizonytalan, hogy ha lesz szaporulat, itt maradnak-e, vagy átmennek az Ipoly túloldalára – tette hozzá Judik Béla. Szerinte a  medvék alapvetően kerülik az embert, csak akkor veszélyesek, ha nem megfelelő a hulladéktárolás, vagy az élettevékenységüket megzavarják. Annak minimális esélye, hogy a lakosság találkozna a két medve valamelyikével. A korábbi hírekkel ellentétben, Nógrád megyében a juhállományban sem okoztak még kárt.

A medvék elleni védekezésre a Bükki Nemzeti Park egy csomagot is összeállított a Földművelésügyi Minisztérium részére, és bíznak benne, hogy kapnak majd állami támogatást, amellyel az állattartóknak nyújtanának segítséget a védekezéshez. Salgótarjántól nem messze nem csak láttak, hanem lőttek is medvét tavaly, ami természetkárosítás, és meglesznek a büntetőjogi következményei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik