Belföld

Hatékonyabban derítené fel a korrupciót Trócsányi

Trocsanyi-Laszlo-az-igazsagugyi-bizottsag-ulesen(960x640).jpg (Trócsányi László, meghallgatás)
Trocsanyi-Laszlo-az-igazsagugyi-bizottsag-ulesen(960x640).jpg (Trócsányi László, meghallgatás)

Az Igazságügyi Minisztériumban csináltak egy nagy tervezetet.

Többek között a korrupció hatékonyabb felderítését célozza az a kormány honlapján olvasható nagy terjedelmű tervezet, melyben az Igazságügyi Minisztérium számos büntető tárgyú törvény módosítását kezdeményezi.

A büntető törvénykönyv, a büntetőeljárási törvény, és a szabálysértésekről, a büntetések végrehajtásáról szóló törvények számos rendelkezésének megváltoztatását célzó tervezet szerint “a korrupciós bűncselekményeknél kiemelkedően magas a látencia”. Vagyis rejtettek a bűncselekmények. 

A hatékonyabb felderítés érdekében befolyás vásárlása és befolyással üzérkedés esetén is lehetővé tenné az előterjesztés a büntetés korlátlan enyhítését vagy mellőzését abban az esetben, ha valaki a hatóságok előtt feltárja a történteket. Erre más korrupciós bűncselekményeknél már eddig is volt lehetőség.

A módosításra a tárca szerint azért van szükség, mert jelenleg nincs olyan rendelkezés a Btk.-ban, amely az elkövetőt a bűncselekmény feltárására ösztönözné. A tervezet szerint korrupciós cselekmények esetén kötelességszegésnek minősülne majd az is, ha valaki kötelességének teljesítését előny adásához köti.

A tervezet szerint nem vesztegetés, amikor valaki utólag, a szolgáltatása teljesítését követően fogad el valamilyen anyagi vagy más juttatást, amit a másik fél a megelégedettsége kifejezéseként ad neki. Ilyen esetekben bűncselekménynek csak az minősül, ha az előny elfogadása a kötelességszegés célzatával történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik