Belföld

Gyöngyösi Márton: az oroszok nem szólnak bele a magyar politikába

Orbán Viktor számára a keleti nyitás hitelességi problémát jelent - állítja a Jobbik külügyi kabinetjének vezetője, aki szerint Oroszország nem szól bele abba, mire költjük a tőlük felvett hitelt.

A 444.hu közölt interjút Gyöngyösi Mártonnal, aki a hosszú beszélgetésben pártja összes agyament dolgát elismétli (Oroszország körül a CIA tevékenykedik, szolgalelkű elit vezetésével léptünk be az EU-ba – itt az sem zavarja a Jobbik külügyminiszter-jelöltjét, hogy minderről népszavazás döntött -, az uniós tagság előnyeit “nagyítóval sem találjuk”, el kell gondolkodnunk azon, hogy a NATO-tagság előny-e számnukra, nincs bizonyíték arra, hogy az oroszok jelen lennének ukrajnában és hasonlók). Gyöngyösi arról is beszél, hoy az EU-s támogatások és az orosz hitel között az a különbség, hogy az előzőről Brüsszel megmondja, mire kell költeni, utóbbi esetében Oroszország nem szól bele abba, mire fordítjuk.

A Jobbik külügyese szerint a Kelet és a Nyugat közötti választás kérdése hamis dilemma, amellyel Szent István óta küzdünk. “Ez egy pici ország, önmagában képtelen döntő mértékben befolyásolni a geopolitikai eseményeket, így vagy tudunk egy jó külpolitikai stratégiával alkalmazkodni ezekhez az eseményekhez, vagy elveszünk. A külpolitikának és a diplomáciának a megfelelő stratégia kidolgozása a feladata, hogy ne a korong mögött cikázzunk, hanem odaérjünk, ahová a korong érkezni fog” – mondta Gyöngyösi. Hozzáfűzi, hogy Magyarország az elmúlt 25 évben az “egyoldalú euroatlanti elkötelezettség pályáján haladt”

Gyöngyösi szerint a külpolitikának az a feladata, hogy hosszú távú, kiszámítható perspektívát vetítsen. Ezért, bár Orbán Viktor van hatalmon, számára a keleti nyitás hitelességi probléma, mindenki tudja, hogy 2008-ban, vagy 2009-ben mi volt a véleménye Kínáról és Oroszországról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik