Belföld

Ezért maradtak kötelező oltás nélkül a csecsemők

oltas(960x640).jpg (oltás)
oltas(960x640).jpg (oltás)

Minőségellenőrzési vizsgálat miatt késik a szállítmány – tudatta a gyártó, amely időben legyártotta az ötkomponensű vakcinát.

Az országos tiszti főorvos ideiglenes változtatást rendelt el a kötelező védőoltás rendjében, miután csaknem százezer oltóanyag késik. Az érintettek száma 45-50 ezer körül van, fele-fele arányban csecsemő és egy-két év közötti kisgyermek,  A késedelem a legyártott oltóanyag szállítási engedélyezése előtti, rutin minőségellenőrzési vizsgálatoknál észlelt kisebb eltérés miatt van, emiatt az összes legyártott vakcinát újraellenőrzik – közölte az oltóanyag gyártója. A Sanofi Pasteur tudatta, hogy a legyártott oltóanyag az európai központban várja a szállítás engedélyezését.

A gyártó folyamatosan egyeztet az egészségügyi hatóságokkal a védőoltás mielőbbi elérhetőségéről, szorosan együttműködik az áthidaló megoldás kidolgozásában. A cégnek a betegbiztonság elsődleges, vakcináikkal kapcsolatban eddig sem volt sem hatékonysági, sem biztonságossági probléma. A jelenleg forgalmazott adagok valamennyi előírásnak – azaz gyártási és egészségügyi hatósági ellenőrzésnek – megfeleltek. A cég elnézést kért az okozott kellemetlenségekért, de mint írják, “inkább vállalják, hogy néhány hetes csúszással szállítsák az oltóanyagot, mint hogy bármilyen biztonsági kockázat felmerüljön”.

Átmeneti probléma

Csak átmeneti a probléma az ötkomponensű DiPerTe oltóanyag szállításában – tudatta Hungaropharma Zrt. A gyógyszer-nagykereskedő cég közölte: az átmeneti időszakban alkalmazandó helyettesítő oltóanyagot is a Sanofi Pasteur biztosítja. Az első készítmények április első hetében érkeznek meg, így a májusi oltási rend nagy biztonsággal betartható lesz. A Hungaropharma Zrt. szerint a most hiányként megjelenő védőoltás esetében a tendert társaságuk a Sanofi Pasteur céggel, a védőoltás gyártójával közösen nyerte el. Ők a tenderben meghatározott kiszállítási ütem alapján rendelték meg a gyártótól a terméket, és az első késedelemnél azonnal felvették a kapcsolatot a gyártóval és a tisztifőorvosi hivatallal.

Az ellátásban a Hungaropharma Zrt. feladata nem más, minthogy szigorú minőségbiztosítási feltételeket betartva biztosítsa a kötelező védőoltás eljuttatását a gyártótól az oltóközpontokig. A cég széleskörű piackutatást végzett más gyártók hasonló készítményeinek beszerzésére, a piacon nincs készleten alternatív védőoltás, kizárólag az április első hetében beérkező helyettesítő oltóanyag.  Előzőleg az az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat azt állította, hogy a gyártó nem tudja a szerződés szerinti határidőre leszállítani a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs, a járványos gyermekbénulás, valamint a Haemophilus influenzae b (Hib) elleni ötkomponensű védőoltást. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik