Belföld

Orbán megkapta Tarsoly levelét, és el is olvasta

orbán viktor a rádióban (orbán viktor)
orbán viktor a rádióban (orbán viktor)

Orbán „nem akar brókerellenes hangulatot kelteni”. De azért látott már ő brókert – mondta pénteken reggel a Kossuth rádióban.

A miniszterelnök pénteki rádióinterjújában azt mondta: még keresik a választ arra, hogy hogyan került állami pénz brókerek kezébe. Hiányzik egy olyan modern kincstári rendszer, amely biztosítaná a közpénzek parkoltatását – jelentette ki.

A közpénzt államkötvényekben tartották és ezeket vásárolták brókereken keresztül, tehát biztos papírba tették, de rossz helyen a vagyont az állami szervezetek – fejtette ki Orbán. Szerinte helyes döntés volt a Buda-Cash bedőlése után visszavenni a pénzt a Quaestortól, bár ekkor szerinte még láthatáron se volt a Quaestor-botrány.

Orbán elismerte, hogy írt neki levelet Tarsoly Csaba, erről azt mondta: elolvasta, azon a napon kapta meg, amikor a Quaestor-vezér az MNB-nél is bejelentést tett. A levelet közvetlenül neki juttatták el – mondta, hozzátéve, hogy az üzenet arról szólt, hogy állami segítséget kérnek és tárgyalni akarnak a kormánynál.

„Nem akarok brókerellenes hangulatot kelteni, de azért láttunk már brókert” – mondta a miniszterelnök, aki szerint ha „ez az életmód” mások kárára jön létre, „az embernek kinyílik a bicska a zsebében”.

Azzal kapcsolatban, hogy Tarsoly Csaba ellen csak csütörtök este kezdtek intézkedni, azt mondta: az ügyészség nem a kormány, hanem a parlament alá tartozik, így a kormány nem tud felelősséget vállalni azért, hogy az igazságszolgáltatás milyen teljesítményt nyújt.

Orbánt kérdezték az egy számjegyű személyi jövedelemadóról is, erről viszont csak annyit mondott, hogy még nem tartanak ott a gondolkodásban. A paksi bővítéssel kapcsolatban kijelentette: az oroszokkal megállapodtak, de pontosítani kell a megállapodásokat arról, hogy az EU feltételeinek megfeleljen a beruházás. Azt az utasítást adta, hogy a finn modellt vegyék példának – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik