Belföld

Budai Gyula tovább védekezhet az orosz embargó ellen

budai-gyula(960x640).jpg (budai gyula)
budai-gyula(960x640).jpg (budai gyula)

Még hat hónapig lehet orosz embargós miniszteri biztos a politikus, így a piacról kieső magyar cégeknek ő kereshet megoldást a keleti nyitás szellemében.

A külgazdasági és külügyminiszter március 22-től, legfeljebb 6 hónapra meghosszabbította Budai Gyula orosz embargós miniszteri biztosi kinevezését.

Budai Gyulát ezt megelőzően múlt év szeptember 3-án nevezte ki a miniszter az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztossá.

Az akkor meghatározott feladatai szerint az embargó miatt szükségessé váló külgazdasági intézkedésekre kellett javaslatokat tennie, segítenie kellett az embargóval sújtott mezőgazdasági és agrárvállalkozásokat, élelmiszer-feldolgozókat és vállalkozásokat piacaik megtartása érdekében.

További feladata a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottságban az együttműködés elősegítése, kapcsolattartás az embargóval érintett magyar vállalkozásokkal, valamint a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-vel. Ugyancsak a biztos feladata a keleti nyitás politikája keretében az oroszországi piacon nem értékesíthető mezőgazdasági termékek más régiókban történő eladási lehetőségének vizsgálata és új piacok felkutatása.

Az Hivatalos Értesítőben megjelent új utasítás megismétli ezeket a feladatokat, kiegészítve azzal, hogy a biztos vezeti a Magyar-Orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság mezőgazdasági munkacsoportját is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik