Belföld

Feltérképezett korrupció – az állam a legnagyobb mutyista

Korrupcio(74dfa22f-891e-4329-a34e-24d93edb4a95)(210x140).jpg (korrupció, )
Korrupcio(74dfa22f-891e-4329-a34e-24d93edb4a95)(210x140).jpg (korrupció, )

A vállalkozások a korrupciós helyzetet idén márciusban rosszabbnak tartották, mint 2010-ben – írja a GKI-blog.

Szinte naponta jön hír a különböző korrupciógyanús esetekről, egyes politikusok gyors meggazdagodásáról, a törvények bizonyos cégek érdekeinek megfelelő átalakításáról, cégek kiszorításáról. Kérdés, hogy ez tartós, a gazdaság széles rétegeit érintő folyamat, vagy marginális érdekek felnagyítása-e.

A blog emlékeztet rá, hogy a GKI Gazdaságkutató Zrt. idén márciusban felmérte, miként látják a hazai cégek az elmúlt két évet ebből a szempontból. A vállalkozások 2010-hez képest már 2013 júniusában is a korrupció erőteljes növekedését érzékelték, a helyzet pedig csak romlott azóta.

A nagyvállalatok átlag feletti mértékben érzékelték a korrupció növekedését az állami és az önkormányzati intézményeknél.

A közepes (151-250 fős) cégek „csak az állami intézményrendszert tartják átlag feletti mértékben korruptabbnak”, de az igazán meglepő, hogy a kormány által különösen kedvelt ipari cégek a leginkább kritikusak. Ezek átlag feletti mértékben érzékelték a megvesztegetés iránti igényt mind az állami, mind az önkormányzati szférában. A blog szerint ennek oka az lehet, hogy tevékenységükhez sokkal több engedély kell, mint más ágazatokban, így több hivatali ügyük van.

A vállalkozások szerint két év alatt az átlagnál erőteljesebben fertőződtek meg az észak-magyarországi, valamint a közép-dunántúli állami és önkormányzati intézmények. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a többi régióban javult volna a helyzet.                                                    

Ajánlott videó

Olvasói sztorik