Belföld

Nem tetszik a fideszeseknek a védett földek elvétele

A parlamenti szakbizottságban leszavazta a fideszes többség a minisztérium javaslatát, de a frakcióban is morgolódnak a a terv miatt, ami elvenné a nemzeti parkoktól a védett területeket.

A fenntartható fejlődés bizottságának fideszes többségű (10-ből 7-en kormánypártiak) testület olyan módosító indítványokat támogatott, melyek megakadályoznák a Földművelésügyi Minisztériumnak azt az elképzelését, hogy a nemzeti parkok helyett a központi Nemzeti Földalapkezelő Szervezet dönthessen a védett természeti területek sorsáról – írtuk meg kedden. A Népszabadság ezzel kapcsolatbanazt írja, a Fidesz-frakcióban sem fogadta osztatlan lelkesedés a minisztérium ötletét. Sok képviselő egyetért Bencsik Jánossal – a frakciója álláspontjától többször is eltérő véleményt megfogalmazó politikus olyan módosító javaslatot nyújtott be, ami megakadályozná a védett földek elvételét.

A lap úgy tudja, a fideszes képviselők között többek szerint nem hiányzik a kormányoldalnak, hogy a hónapok óta tartó népszerűségvesztés közben kirobbanjon egy újabb földbotrány. A Bencsiket támogatók is úgy gondolják, a nemzeti parkoktól elvett földek hamarosan megjelennek bérleményként vagy tulajdonként a kormánypárthoz kötődő, nem feltétlenül földműveléssel foglalkozó “gazdáknál”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik