Belföld

Mozgáskorlátozottak: kevés az útdíj-kompenzáció

Mintegy negyedmillió mozgáskorlátozott közül csupán néhány százat érinthet az útdíj-kompenzációs rendszer - hívta fel a figyelmet az érdekképviselet.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szerint 2011 óta a kabinet alig tett valamit a közösségi közlekedés akadálymentesítéséért. A kedden megjelent kormányrendelet szerint a D2 kategóriába tartozó kisbuszokkal közlekedő, parkolási kártyára jogosult mozgáskorlátozott embereknek kérelmükre visszatérítik a megyei és országos, 10 és 30 napos matrica árának felét. A szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy ez ugyan könnyebbséget jelent majd néhány száz, súlyosan mozgáskorlátozott embernek, akiknek az elektromos kerekesszéke csak nagyobb járművekben fér el, de a januártól kiterjesztett útdíjat továbbra is fizetniük kell, ahogy közel negyedmillió “sorstársuknak” is.

Az érdekképviselet évek óta jelzi problémáit és a megoldási javaslatait a kormány felé, és reméli, hogy szakmai egyeztetés kezdődik végre a mozgáskorlátozott emberek közlekedési lehetőségeinek javításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik