Belföld

Habony beröffenti a vadiúj pártmédiát

Habony-Arpad-a-vilagurben(960x640).jpg (habony árpád)
Habony-Arpad-a-vilagurben(960x640).jpg (habony árpád)

Rövidesen elrajtol a Fidesz új médiabirodalma, a Napi Gazdaságból átalakult napilap mutat majd utat a kormánypárt híveinek, de internetes portál és Helyi Téma-utód is lesz.

Csütörtöki számában mutatja be a Heti Válasz a Fidesz-média átalakításának tervét, de annyit előzetesként már elárultak, hogy Habony Árpád és Győri Tibor veszi nevére a leendő sajtóbirodalmat – legalábbis így tudják. Habonyt, a miniszterelnök tanácsadóját nem kell bemutatni, Győri pedig – azon túl, hogy tavalyig államtitkár volt a Miniszterelnökségen – részt vett annak idején a Magyar Nemzet „fideszesítésében”, amikor a patinás napilapot összefésülték a kérészéletű Napi Magyarországgal.

 Fotó: Kaminsky Fanni

Az utóbbi időben már tényként kezelik, hogy a Napi Gazdaság átalakításával pótolja a kormánypárt a Simicska-Orbán-háborúban „odaveszett” Magyar Nemzetet. A jobbos médiaholdinghoz egy közéleti véleményportál, a Via.hu is becsatlakozik és újra lesz a Helyi Témához hasonló ingyenes bulvár-hetilap. Rádióban is gondolkodnak, illetve egy gazdasági hírportálban, ahová a Napi Gazdaság mostani munkatársai kerülhetnének.

A Napi Gazdaság jelenleg Századvég-tulajdonban van, a kormányközeli kutatóintézet egyik vezetője a HVG-nek azt mondta: bő egy hét van hátra az új jobboldali médiacsoportról szóló bejelentésig. Hétfőre már olyan fázisba kerülhet a Napi Gazdaság átszervezése, hogy az olvasók számára is közzétehetik, hogy milyen irányt vesz a napilap.

A HVG szerint Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet volt főszerkesztője kerülhet a Napi Gazdaságból kialakított új napilap élére. Itt köthet majd ki sok, a Nemzetnél felmondott újságíró és szerkesztő, megváltozik majd a lap neve is.

Két vezető fideszes politikus is megerősítette, hogy az új napilap kialakítását a párt is kiemelten kezeli, miután a Simicska-érdekeltségben lévő médiáról – a Magyar Nemzetről, a Lánchíd Rádióról és a Hír TV-ről – már lemondtak. A Fidesznek azért fontos a saját napilap, mert az eddig a Magyar Nemzetet előfizető jobboldali értelmiség és fideszes középkáderek innen értesültek a kormány céljairól, ennek segítségével adták tovább és magyarázták el a bázisnak, hogy mit miért tesz a párt. A Napi Gazdaság után a Fidesz vezetői minden fórumon arról fognak beszélni, hogy megvan az új jobboldali lap, arra érdemes előfizetni.

Ugyanezért szeretnének hetilapot is a lapcsaládba – erre ideális lenne a Heti Válasz, de az ugyancsak Simicska-érdekeltség. A Fideszben viszont remélik, hogy a Simicskával szoros barátságot ápoló Nyerges Zsoltot rá tudják venni, hogy adja el a Heti Válasz kiadóját. Ezért sem ment neki a kormánypárt – a Magyar Nemzettel szemben – a Heti Válasznak, nem akarják elijeszteni az előfizetőket. A szerkesztőség tagjai is kivárnak. Ugyanakkor nem lehet megkerülni Simicskát sem, mert az ő cége is tulajdonrészt szerzett a kiadóban, ha a következő hónapokban nem lesz enyhülés, a nulláról kell felépíteni az új hetilapot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik