Belföld

A gazdasági bizottság támogatta a törvényjavaslatot Buda-Cash-ügyben

A parlament gazdasági bizottsága támogatta azt a javaslatot, mely szerint a brókerbotrányban érintett vállalatok cégcsoportjai és a vállalatok vezetői vagyonukkal is felelősséget vállalnának az okozott károkért.

Rogán Antal bizottsági elnök, az egyik előterjesztő azt kérte, hogy az ellenzéki képviselők a plénum előtt támogassák majd a házszabálytól eltérést, mert abban az esetben jövő kedden elfogadhatja az Országgyűlés a törvényt, amely még húsvét előtt hatályba is léphet. A Fidesz frakcióvezetője jelezte azt is, készül az a törvényjavaslat, amely lehetővé tenné, hogy a kártalanítási eljárás a büntetőeljárás lezárása előtt lefolytatható legyen. 

A brókerbotrányok áldozatainak kártérítését szolgáló vagyon biztonságba helyezéséről címet viselő törvényjavaslat lényegét Rogán Antal öt pontban foglalta össze. Első helyen áll az, hogy a cég vagyonát automatikusan zár alá lehet venni, amennyiben azt a bíróság szükségesnek tartja. Az eljárási szabályok szerint a bíróság 8 napon belül dönt. A javaslat lehetővé teszi nemcsak az adott, csődbe jutott cég, hanem az egész cégcsoport vagyonának zárolását is, továbbá az offshore cégbe kimentett vagyon is zárolható. Emellett a tulajdonosok, az igazgatóság és felügyelőbizottság tagjainak, valamint a könyvvizsgáló magánvagyonának a zárolása is lehetővé válik. Utolsóként említette Rogán Antal annak a kiskapunak a bezárását, amely lehetővé tette a vagyonátjátszást családtagnak. 

Az ellenzéki képviselők nem kérdőjelezték meg a szabályozás szükségességét. A törvényjavaslatot a bizottság egyhangúlag támogatta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik