Belföld

Iszlám Állam: Hende benyújtotta javaslatát

150 fős magyar kontingens állomásozik majd Erbílben, ha kétharmados többséget kap az előterjesztés.

Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn benyújtotta a Parlamentnek az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépésben való magyar részvételről szóló javaslatot – tudósít az MTI.

A dokumentum szerint a javaslat elfogadásával az Országgyűlés hozzájárul, hogy a Magyar Honvédség Irak területén katonai kontingenst hozzon létre. Legfeljebb 150, illetve váltási időszakban 300 katona állomásozna az erbíli kiképzőközpontban. A magyar katonák 2017. december 31-ig maradnának ott.

A honvédelmi miniszter indoklásában az áll, hogy az al-Kaida iraki szárnyából két éve kivált szélsőséges szunnita terrorszervezet, az Iszlám Állam rövid idő alatt jelentős területek felett vette át az uralmat Szíria és Irak területén. Itt a keresztények és a szunnitáktól eltérő más felekezetek tagjai ellen szisztematikusan hajtanak végre népirtást, emberiesség elleni bűncselekményeket. A terrorszervezet a legutóbbi időkben más államokra is kiterjesztette tevékenységét, egyre nagyobb mértékben veszélyezteti a nemzetközi békét és biztonságot.

A magyar részvétel egy kiképzőtábor biztosítási feladatainak ellátásáról szól, a kiképzési feladatokkal összefüggő más szerepvállalásról is folyik az egyeztetés. A Hende által benyújtott javaslat elfogadásához kétharmados parlamenti többség szükséges.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik