Belföld

Felújítás: óriásfesztivállá változott a Nagykörút

Dugó (Dugó)
Dugó (Dugó)

Araszolás, ideges autósok, tanácstalan járókelők, egymás kerülgetése és spontán ismerkedés. Tiszta Sziget.

Nem tudom, van-e valami mögöttes bölcsesség, vagy egyszerűen így jött ki a lépés, de a Főváros valamiért úgy döntött, hogy egyszerre újítja fel a nagykörúti villamosvonalat és javítja ki a Margit-hidat, miközben javában építik a budai fonódó villamoshálózatot és az új Széll Kálmán teret. A munkák már szombaton megkezdődtek, hétfőre virradó éjjel pedig már a síneket is megszállták a munkások.

A villamosokat hétfő reggelre kipaterolták a Nagykörút jó részéről, Dél-Budáról az Oktogonig járnak. Helyette pótlóbuszok viszik az utasokat. Nagyon sok és a hétfő reggeli tapasztalatok alapján így sem elég.

Beszámolók alapján tömött sorokban álltak a buszok, utasokkal tele, mellettük araszoltak az autók egy sávon – a buszok ugyanis mozdulni alig tudnának, ha nem kaptak volna külön sávot.

Május 23-áig éjjelente 0 és 4 óra között a 6-os villamos teljes vonalán buszok közlekednek – közölte a BKK. A nagykörúti villamosok vonalán járó pótlóbuszok csak hétvégén a nappali órákban állnak meg a Margitsziget megállónál.

Azt javasolják: aki teheti, május közepéig kerülje el a Nagykörutat. A villamos helyett lehetőség szerint utazzon az M2-es metróval, az autóval közlekedők pedig a Margit híd helyett válasszák az Árpád hidat vagy az Erzsébet hidat.

A káosz a reggeli csúcsforgalomban tetőzött: a buszok jó esetben csak fele olyan gyorsak voltak, mint a villamosok lettek volna, autóval pedig még rosszabb volt a helyet.

Volt, ahol állandóan kidőltek a narancssárga hálót tartó oszlopok, ez is lassította a forgalmat.

A gyalogosok tanácstalanok voltak, kedvenc zebráikat lezárták, viszont nem írták ki, hol van a legközelebbi átkelőhely. A reintenseket idegesen ledudálták az autók.

Emiatt aztán volt némi fesztiválhangulat: hadonászás, egymás kerülgetése, spontán ismerkedések, interakció a helyiek és a turisták közt.

Kicsit mintha a nagyszínpad felé tartottunk volna a Szigten.

Csak a megállók voltak magányosak.

Keményen dolgozó kisemberek.

A káosz reggel kilencre alábbhagyot, tízre pedig már viszonylagos béke honolt körútszerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik