Belföld

PM. Az Energiaunió az Orbán-kormány teljes kudarca

javor(210x140).jpg (jávor)
javor(210x140).jpg (jávor)

A Párbeszéd Magyarországért üdvözli, hogy az EU a szorosabb energetikai együttműködés és a külső forrásoktól való függetlenedés útjára lépett; meggyőződése, hogy az Energiaunió minden európai polgár érdekét szolgálja.

A PM ugyanakkor hiányolja a megállapodásból a világosabb klímavédelmi és fenntarthatósági intézkedéseket: a jövő Európájának energiaellátása nem épülhet fosszilis energiaforrásokra, atomerőművekre – emlékeztet közleményében Jávor Benedek. A párt EP képviselője szerint két győztese van az Európai Tanács energiaunióról szóló döntésének.

“A legnagyobb nyertesek minden bizonnyal az uniós polgárok lesznek, hiszen az energiaszállítási infrastruktúrák összekapcsolása, az egyoldalú függőségek kizárása és az egységes európai energiapiac megteremtése elsősorban az ő érdekeiket szolgálja”.

A PM szerint ugyanakkor a győztesek közé tartoznak az energiaipari óriáscégek is, mert Európa vezetői láthatóan új áram- és gázvezetékek építésében, atomerőművek létesítésében, a palaolajban és a palagázban látják az energiabiztonság garanciáját, az energiahatékonyság növelésére, a megújulók szerepének erősítésére “csak tartalék megoldásként tekintenek.”

A PM az Európai Zöldpárttal együtt úgy véli: valódi ellátásbiztonságot és a fogyasztók megfizethető energiaellátását az segítené, ha az EU főként a saját megújuló energiaforrásaira alapozná az energiaellátást, és hatékony lépéseket tenne az energiafogyasztás csökkentéséért. Ezzel egyszerre lehetne szolgálni a fenntarthatóságot, a munkahelyteremtést, az európai gazdaság élénkítését és a valódi függetlenséget.

Jávor Benedek fontos fejleménynek nevezi, hogy Orbán Viktornak az EU megosztására és az orosz szankciók fellazítására irányuló “destruktív politikája teljes vereséget szenvedett: az EU nem kér a putyini függésből, és még az olcsóbban adott orosz gázért sem hajlandó feladni a saját értékeit”. Az energiaunió Európa szempontjából félsiker, Orbánéknak viszont teljes kudarc: “világossá vált, hogy az uniós energiapolitikában nincs helye az oroszbarát különutasságnak, és ezt Brüsszelben a magyar kormányfő is kénytelen volt tudomásul venni” – írta az EP-képviselő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik