Belföld

Kitiltott magyar kormányfő: szűkül a kör

Medgyessy-Peter(430x286).jpg (medgyessy péter)
Medgyessy-Peter(430x286).jpg (medgyessy péter)

Medgyessy Péter és Boross Péter nem tud róla, hogy kitiltották Oroszországból. Gyurcsány Ferenc vízumot kér.

Oroszország megtiltaná több mint 200 amerikai és EU-politikus, állami tisztviselő és közéleti személyiség beutazását. Magyarokét is. Az Izvesztyija szerint 15 magyar állampolgár szerepel a listán, köztük egy volt magyar kormányfő is. A hvg.hu elérte Medgyessy Pétert. A volt kormányfőt nem kapott ilyen értelmű jelzést az orosz hatóságoktól, és nem is lát okot rá, hogy ilyen intézkedést léptessenek életbe ellene. „Ő nem az az típus, akivel szemben kitiltások szóba kerülhetnének, semmi ilyesmiről nem is hallott.” A hvg.hu elérte Boross Pétert, aki szintén nem tud semmiféle kitiltásról. “Hogy esetleg úton van-e ilyesmi, arról nincs tudomásom, de hozzám nem érkezett semmi” – mondta. A felvetésre, hogy szerinte volt-e bármilyen kijelentése, amely ilyesmire esetleg okot adna, mondott-e dehonesztálót Oroszországra, arra nevetve annyit jegyzett meg: “Az elmúlt 25 évben bizonyára volt ilyen”.  Ha az orosz lapnak igaza van, akkor szűkült a kör, s már csak Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon jöhet szóba.

Közben az Index azt valószínűsítette, hogy a kitiltott Gyurcsány Ferenc lehet. Elérték a hat éve éppen ezen a napon lemondott volt miniszterelnököt, aki azt mondta, semmiféle hivatalos vagy informális tájékoztatást nem kapott, de olvasta a hírt, hétfőn pedig megnézi, kell orosz vízumot igényelni, és a vízumkérelmen keresztül próbálja majd megtudni, valóban kitiltották-e. „Húsz eurót vagy mennyit ez megér” – tette hozzá a Demokratikus Koalíció elnöke. Azt ő sem zárta ki, hogy a hírből semmi sem igaz.

A hatalomhoz közeli újságnak egy külügyminisztériumhoz közeli, név nélkül nyilatkozó forrás szivárogtatta ki a listákról az információkat. Azt mondta, hogy a korlátozás alá eső személyek között többségben vannak az európai uniós tagállamok politikusai, tisztségviselői és oroszellenességükről ismert közéleti személyiségei. Olyanok akik “nyíltan kifejtik oroszellenes nézeteiket”.  A listák nagy része nem nyilvános, de azt bármelyik nagykövetségen meg lehet tudni, hogy valamely ország állampolgára szerepel-e azokon.

Az orosz külügyminisztériumban elhárították, hogy megnevezzék a kitiltottakat, de nem zárták ki, hogy a tiltólisták tovább bővülhetnek, amennyiben újabb büntetőintézkedések lépnek hatályba orosz állampolgárokkal szemben. Egy, az orosz elnöki hivatalhoz közeli, ugyancsak név nélkül nyilatkozó illetékes elárulta, az orosz nagykövetségeknek adták ki az utasítást, hogy állítsák össze az állomáshelyükön azon oroszellenes személyek listáját, akiknek vagyonuk, érdekeltségeik vannak Oroszországban.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik