Belföld

Vasárnap “a templomokban árusítani, vagy a cipőboltokban gyóntatni” akarnak

Az MSZP újra nyitná a boltokat vasárnap. „Legkésőbb 2018-ban, de ha lehet, korábban". A DK disznóságot emleget. 

Kormányra kerülve a szocialisták újra nyitva tartaná a boltokat vasárnap – erről a párt elnök-frakcióvezetője beszélt szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az MSZP vállalja, hogy legkésőbb 2018-ban, de ha lehet, korábban, a kormányalakítás utáni első intézkedései között lesz a szabad “vásárnap” megteremtése, a vasárnapi nyitva tartás visszaállítása – közölte Tóbiás József, aki egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy szombaton pártjuk csaknem száz településen tiltakozik a vasárnapi zárva tartás ellen.

Kitért arra is: ha a vasárnapi zárva tartásról készült hatástanulmány, akkor a kormány ismerte a következményeket, de azokról cinikus módon hallgatott, ha nem volt, akkor az jelzi, hogy a kormány mennyire érzéketlen arra, hogy „milyen kényszereket akar kialakítani a magyar társadalomban”.

A vasárnapi zárva tartás nem ideológiai vagy gazdasági kérdés, ugyanis a kormányzat arról döntött, hogy egy szabad ország állampolgárai hogyan szervezzék meg az életüket – folytatta. Idézte a kormányfőt, aki 2011-ben arról beszélt, hogy amíg ötnapi munkából nem lehet megélni, addig nem időszerű a vasárnapi zárva tartáson gondolkodni. Tóbiás József azt mondta, a kormányváltás után egy szabad országban, a szabad emberek, ötnapi munka után képesek lesznek eldönteni, hogy a vasárnapot családjaik körében vagy vásárlással akarják eltölteni. Hozzátette: az MSZP ezzel a döntés jogát akarja visszaadni.

Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke leszögezte, nemcsak ahhoz van joguk az embereknek, hogy akkor vásároljanak, amikor akarnak, de ahhoz is, hogy akkor dolgozzanak, amikor tudnak és akarnak. Egy olyan országban, ahol nincs elég piaci munkahely, nő a dolgozói szegénység, az állam pedig közmunkán „tengeti” az embereket, a miniszterelnök nem veheti el a munka lehetőségét – jelentette ki. Hozzátette, az emberek soha nem fognak kijönni a bérükből, ha megszüntetik a piaci alapú munkahelyeket.

Barrel Zoltán, az MSZP és a DK támogatásával a vasárnapi időközi választáson induló IV. kerületi önkormányzati képviselőjelölt azt mondta: szeretnék, ha nem lenne fizetős az M0-ás, Káposztásmegyerig kimenne a 3-as metró és valódi rendőrőrs működne náluk.

DK: a vásárlók, a dolgozók és a vállalkozók is rosszabbul járnak

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a dolgozók, a vásárlók és a vállalkozók is rosszabbul járnak azzal, hogy vasárnap nem nyithatnak ki a boltok. Varju László, a párt alelnöke Újpesten – egy nappal a 2. számú egyéni választókerületben tartandó időközi önkormányzati képviselő-választás előtt – arról beszélt, hogy a kormány nem hagyja, az emberek azt tegyék, amit szeretnének.

Az ellenzéki politikus szerint ebben benne van “az a disznóság” is, hogy a kabinet pontosan tudta, milyen következményei vannak a vasárnapi zárva tartásnak – utalt azokra a hírekre, amelyek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium korábban rendelt hatástanulmányt a témában. Tízezrek veszítik el a munkájukat, a többieknek pedig azzal kell szembenézniük, hogy hét közben többet dolgoznak, de kevesebbet keresnek – hangoztatta a független országgyűlési képviselő.   

Varju László szerint a kormány azért hozta a döntést, mert ezzel szerette volna elterelni a figyelmet fontosabb ügyekről. Hozzátette, eközben kiderült, hogy a “kormányközeli kereskedelmi hálózatnak” több mint ötszáz olyan boltja van, amely vasárnap is nyitva lehet. Azt is megjegyezte, hogy a terézvárosi plébánia honlapja szerint ott vasárnap olcsó cipőket lehet vásárolni. “Döntsék el, hogy mit akarnak, a templomokban árusítani, vagy a cipőboltokban gyóntatni” – fogalmazott.

Lehet, hogy a boltok zárva lesznek vasárnap, de a szavazófülkék nyitva – tért át egy másik témára Varju László, aki azt kérte, hogy minél többen támogassák a IV. kerületi időközi önkormányzati választáson Barrel Zoltánt, az MSZP és a DK közös jelöltjét.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik