Belföld

Tízmilliós kártérítést kérnek a bántalmazott gárdisták

A kártérítésért perelő tíz gárdistát 2009. július 4-én az Erzsébet téren bántalmazták és állították elő a rendőrök. Májusban születhet elsőfokú ítélet.

Tegnap újrakezdődött a Fővárosi Törvényszéken első fokon az a per, amelyet tíz egykori Magyar Gárda-tag indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ellen a 2009. július 4-i Erzsébet téri tömegoszlatás ügyében – adja hírül a Magyar Nemzet mai számában. A felperesek összesen 10.8 millió forint nem vagyoni kártérítést és annak kamatait követelik, amiért a hatóság indokolatlan és brutális fellépésével megsértette a testi épséghez, az emberi méltósághoz, a személyes szabadsághoz és gyülekezéshez való jogukat.

A bíróság tegnap kötelezte a BRFK-t, hogy a következő tárgyaláson adja át az oszlatáskor készített felvételeket, eddig ugyanis visszatartották azokat.

Az érintett gárdisták ügyében már született elsőfokú ítélet, megállapították a jogsértést és kártérítésre kötelezték a BRFK-t, azonban ezt az ítéletet formai hibák miatt hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla. A tegnap újraindított eljárásban várhatóan május 19-én születik ítélet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik