Belföld

Országos balhéra készülnek a taxisok

taxistüntetés (taxistüntetés)
taxistüntetés (taxistüntetés)

Forgalomlassító demonstrációt tartottak csütörtök este, de lesz még megmozdulás. Az Uber volt az utolsó csepp a pohárban.

Mi is megírtuk: minden előzetes bejelentés nélkül sárga taxik lepték el Budapest forgalmas útjait csütörtökön este, a Lánchidat is megbénították. A sofőröknél az tette be a kaput, hogy nem elég, hogy újabb és újabb korlátozásokkal sújtják őket, nyakukon van az Uber közösségi közlekedési szolgáltató is, amely úgy versenyez velük, hogy a taxisrendelet nem vonatkozik rá. Ráadásul az Uber akciót hirdetett a hétvégére – péntek reggeltől vasárnap éjfélig ingyen lehet velük utazni sofőrjeikkel.

A szolgáltatás lényege, hogy az utas mobiltelefonos alkalmazással keresheti meg a hozzá legközelebb tartózkodó sofőrt, az autóvezetők önkéntes alapon, könnyedén bekapcsolódhatnak a rendszerbe. Egy tiltakozó sofőr az Indexnek kifejtette: az a bajuk, hogy ezeknek a sofőröknek a szükséges pályaalkalmassági vizsgáik sincsenek meg, mégis a taxisok elől viszik el a pénzt. A tiltakozók azt várják el, hogy mindenkire azonos mérce vonatkozzon.

A Taxi-gépkocsivezetők Független Szakszervezetének elnöke a Népszabadsággal közölte: pattanásig feszült a hangulat, mert őket szigorúan szabályozzák és minden apróságért előveszik, míg az Uber engedély nélküli szolgáltatóként szipkázza el az utasaikat. Ez ellen jött létre spontán demonstráció mintegy száz autóval. Vidéken is ingerültek a taxisok, noha ott még nem használható az Uber, de ezt nem is szeretnék megvárni.

Az Indexnek nyilatkozó taxisok nem hiszik, hogy a fix hatósági ár bevezetése nyitott volna teret az Ubernek, azt fontos vívmánynak tartják. Ellenben tartanak attól, hogy ha például balesetezik egy tapasztalatlan Uber-sofőr, az az általa vitt utassal nem tudja kezelni a bajt.

Az egyik taxis közölte: mivel az Uber a hétvégén ingyen szállít, nekik teljesen felesleges az utcán kóricálni, így ráérnek folytatni a tiltakozást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik