Belföld

Ombudsman: a közfoglalkoztatás hátráltathatja az elhelyezkedést

kozfoglalkoztatott(210x140).jpg (közfoglalkoztatott, utcaseprő, )
kozfoglalkoztatott(210x140).jpg (közfoglalkoztatott, utcaseprő, )

A szociális törvény pontosítását kérte Székely László ombudsman az emberi erőforrások miniszterétől, mert a közfoglalkoztatott nem minősül álláskeresőnek.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerint erre azért volt szükség, mert egy panaszbeadvány nyomán indított vizsgálat tapasztalatai szerint a jelenlegi szabályozás az álláskeresők esetében kedvezőtlen következményekhez vezet.

Közleményükben felidézik: a panaszos azt nehezményezte, hogy az elsődleges munkaerő-piacon jelentkezett egy állásra, amelynek hirdetésében feltételként szerepelt a munkaügyi központ által kiállított, tartós álláskeresői státuszt igazoló okmány.
Ezt az okmányt azonban nem kaphatta meg. A munkaügyi központ szerint a jelenleg érvényes szabályozás alapján a közfoglalkoztatott jogilag nem minősül álláskeresőnek. A Munkahelyvédelmi Akcióterv által biztosított adókedvezmények igénybevételéhez szükséges igazolást pedig csak álláskeresők számára adhatják ki.

275/183

A panaszos nem rendelkezett a jogosultsághoz szükséges számú álláskeresési napokkal sem. Az igazolás feltétele, hogy az álláskereső 275 napon belül legalább 183 napig álláskeresőként legyen nyilvántartott.

Az ombudsman jelentésében leszögezi: a közfoglalkoztatásban töltött idővel mindenképpen kitolódik annak lehetősége, hogy a tartós álláskeresők kedvezményével helyezkedjen el az elsődleges munkaerő-piacon, ami azzal járhat, hogy a közfoglalkoztatott megreked a közfoglalkoztatotti rendszerben. További gond, hogy a közfoglalkoztatásban töltött idő nem számítható be az aktív korúakat szociális ellátásokra jogosító, a munkaügyi központtal folytatott egyéves együttműködési időszakba sem.

Vagyis a nehéz körülmények között élő emberek számára a közfoglalkoztatásban töltött idővel kitolódik a szociális ellátásra való jogosultság megszerzése, ezért a közfoglalkoztatási időszak lejárta után hónapokon át nem juthatnak szociális ellátáshoz. Székely László felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy kezdeményezze a törvény módosítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik