Belföld

Médiatanács: frekvenciapályázat és bírságok

Két pályázó szállt versenybe a budapesti 92,1 MHz-es frekvenciáért, egyiküket hiánypótlásra szólította fel a médiatanács. Jönnek a magyar filmnapok Strasbourgban.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleménye szerint a frekvenciát eddig használó, a Klasszik Rádiót üzemeltető Aeriel Rádió Műsorszóró Kft. pályázata alakilag érvényes, a testület a másik pályázót, a Pannon-Work Logisztikai Kft.-t hiánypótlásra szólította fel.

Két helyi adóra 10-10 ezer forintos bírságot szabott ki a médiatanács. A Rádió Törökszentmiklós és az Alpha Rádió 88,9 MHz Székesfehérvár ugyanis a hatósági szerződéseikben vállaltnál kevesebb magyar zenét és szöveges tartalmat, helyi közéleti, közszolgálati műsort adott közre.

Keddi ülésén a testület lezárta az erre kötelezett 97 televízió és 61 rádió 2013. évi adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítését vizsgáló ellenőrzést. A közlemény szerint a testület korábban 42 médiaszolgáltatóval szemben indított eljárást e kötelezettség feltételezett megsértése miatt.

Arányos büntetések

Mint írják, a médiatanács a héten a 28 még le nem zárt ügyben döntött. Négy esetben felhívással élt az érintett felé, 24 ügyben pedig – szolgáltatóként 20-80 ezer forint közötti – bírságot szabott ki. A szankció mértékének megállapítása során figyelembe vették a médiaszolgáltatók vételkörzetének nagyságát és azt, hogy milyen részben teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket, valamint alkalmazták a fokozatosság és az arányosság elvét.

A közlemény szerint döntés született arról is, hogy az Európai Parlament székhelyén, Strasbourgban a médiatanács magyar filmnapokat szervez idén ősszel, és ennek keretben a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott filmekkel, alkotókkal találkozhatnak és ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik