Belföld

Már nem erőlteti a Fidesz a drogtesztet

Csúszik a drogtesztről szóló törvényjavaslat, miután a Fidesz frakciója a kormányra, a kormány a drogellenes stratégia vitájára vár – írja a hvg.hu. Májusig biztosan nem lesz belőle törvényjavaslat, addig ugyanis nem tárgyal róla a kabinet.

Ahogyan korábban megírtuk: Kocsis Máté december 5-én vetette fel, vezessenek be rendszeres drogkontrollt a 12–18 év közöttiekre, a politikusokra és az újságírókra. A párt parlamenti frakciója közölte, az ötletet azonnal napirendre tűzik, három napon belül meg is vitatta a képviselőcsoport.

A karácsonyi ünnepeket követően szinte teljesen eltűnt a Fidesz kommunikációjából a drogteszt emlegetése. Az MTI archívuma szerint utoljára december 22-én hozták szóba utoljára, a fidesz.hu keresője szerint a „drog” szó utolsó említése december 13-i, amikor az Országgyűlés alelnöke, Gulyás Gergely arról beszélt, hogy nem kell módosítani az alkotmányt a drogteszt bevezetéséhez – írják.

Bár Rogán legkésőbb február végére ígérte a törvénytervezetet, a lap érdeklődésére azt a tájékoztatást kapta, hogy „a drogstratégiát a kormány tárgyalni fogja, a frakció várja a kormány javaslatát”.

A kormányszóvivő irodája szerint „A kormány a tervek szerint áprilisban tárgyalja a Nemzeti Drogellenes Stratégia végrehajtásának cselekvési tervét, és ehhez kapcsolódóan vitathatja meg a drogtesztre vonatkozó felvetést” – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóreferense. Ezt követően alakíthatja ki a kormány az álláspontját, majd küldheti át a frakciónak, mely megszövegezi és benyújthatja a tervezetet a parlamentnek. Ezt követheti az országgyűlési vita, kérdés tehát, hogy a június 15-re tervezett utolsó ülésnapig szavazni fognak-e a törvényről a képviselők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik