Rogánék is beleálltak a provokátorozásba

A Fidesz-frakció ragaszkodik a törvénysértő gyakorlathoz, közleményben ment neki az adatvédelmi hatóság elnökének.

A Fidesz-frakció is melléállt a Fidelitas kezdeményezésének, mely szerint pellengérre állítanák azokat, akikről úgy gondolják, hogy provokátorok. Az ifjúsági szervezet a feljelentgetőknek email-postafiókot nyitott, ahol névvel-címmel beküldhetik azokat, akikről úgy gondolják, „provokátorként” lép fel valamely rendezvényen, a Fidelitas pedig önkényesen publikálja ezeket.

A Facebook az elindulás után alig pár órával kitiltotta a felületén elindított spiclioldalt, csütörtökön pedig Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is megszólalt, aki jelezte: nincs jogszabályi lehetőség arra, hogy magánszemélyek adataiból adatbázist hozzanak létre, mindez önbíráskodás. Ha valaki úgy érzi, hogy egy rendezvényen jogsértés történt, akkor az illetékes hatóságnál kell feljelentést tenni. Péterfalvi véleményéből az is kitűnik, hogy a listázás célja, hogy az állampolgárokat eltántorítsák vele a szabad véleménynyilvánítástól.

Rendezvények megzavarásában pedig a Fidesznek komoly tapasztalata van: rendszeresen jelennek meg szervezett keretek között ellenzéki politikusok nyilvános szereplésein, 2008-ban pedig provokáció helyett jogos népi felháborodásnak nevezték, amikor az állami ünnepségeket kisebb bekiabálások helyett súlyos utcai harcok kísérték – áll az Index összefoglalójában.

Ráadásul most vasárnap, a március 15-i ünnepségeken a legsúlyosabb eset éppen az volt, hogy egy fideszes ügyvéd a földre teperte és megrugdosta a munkáját végző Kökényesi Gábor videóriportert.

Mindezek ellenére a Fidesz-frakció kitart a Fidelitas törvénysértő kezdeményezése mellett. „Mi titkolnivalója van azoknak, akik provokátorként bénítják meg egy város életét vagy jelennek meg békés rendezvényeken? Ne bújjanak névtelenség mögé; arcukkal és nevükkel is vállalják a felelősséget azért, hogy a békésen ünneplő emberek nyugalmát próbálták megzavarni és a Lánchíd lezárásával több tízezer embernek okoztak bosszúságot és kárt” – közölte a frakció sajtóosztálya Péterfalvi Attila véleményére reagálva.