Belföld

Hatalmas luxusprofit Orbán barátjának építkezésén

bérc (bérc utca, )
bérc (bérc utca, )

A Bérc utcában, ahol az ország gazdagjai laknak, szinte lehetetlen lakáshoz vagy házhoz jutni. Egy valaki azonban telket is kapott. És Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor jó barátja fel is épít neki egy háromszintes luxusvillát.

Legalább olyan gyönyörű a látvány mintha a Citadelláról néznénk le a fővárosra. De ott, csak úgy, nem lehet lakni. A Bérc utcában viszont igen. Lábunk előtt az egész város. Nem csoda, hogy akinek sok pénze van, de igazán sok, az itt szeretne lakni. Ide költözni azonban szinte lehetetlen. Volt idő, amikor hirdettek itt ingatlant. Az Urbanista blog írt is róla. 2009-ben egymilliárd nyolcszázmillió forint, a mostani lottó ötös majd fele volt az ára a 230 négyzetméteres háznak, 397,28 négyzetméteres garázzsal és 200 négyzetméteres terasszal. És persze panorámával a Dunára.

Gondolhatnánk, hogy akinek van pénze, esetleg vehet telket és építhet rá házat. Igaz, tavaly már csak három telek állt üresen a környéken: az I. kerületi tulajdonú Bérc utca 4/C és 6/A, valamint a főváros birtokában lévő 6/B. Erről a telekről írta azt 2007-ben az akkori főpolgármester, hogy soha nem lesz olyan, hogy megválik tőle a főváros. Aztán mégis.

“Kedvező a vételár” 

Amikor már Tarlós István volt a főpolgármester, eladták. Nem is túl drágán. 376 milliót kapott az 1620 négyzetméteres telekért a főváros. Ráadásul a vevő, a Tief Terra Kft. egyedül pályázott a telekre. A másik érdeklődő, az Albers Ingatlan Kft., ugyanis – furcsa mód – az árverés előtt meggondolta magát. Vagyis nem volt verseny. És Bagdy Gábor akkori alpolgármester az eladást szorgalmazó közgyűlési javaslatban úgy fogalmazott, hogy „javasoljuk Tisztelt Közgyűlésnek az Ingatlan értékesítésének jóváhagyását, tekintettel arra, hogy az Ingatlan árverésen elért vételára kedvező a Főváros számára.” A KDNP-s pénzügyi főpolgármester-helyettes előterjesztését 2013. február 22-én 18 igen szavazattal – 15 nem ellenében – fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. A határozat ellen a Jobbik tiltakozott, de az ő módosítójukat – a többpárti ellenzéki támogatás ellenére – leszavazta a fideszes többség.

Döbbenet a Bérc utcában

Zsigovics Edit, a Védegylet Pálkövéért Természet- és Környezetvédelmi egyesület elnöke azt mondja, igencsak megdöbbentek, amikor kiderült, hogy eladta a főváros a telket. Ő maga kolléga. Egykor a Magyar Nemzet újságírója volt és ma is tartja a kapcsolatot a volt munkatársakkal. Igaz, egy ideje már csak a környezetvédelem és az egyesület érdekli. Amikor megtudták, mi történt, azonnal írtak egy levelet a főpolgármesternek, amiben szóvá tették elődje ígéretét is. A válasz egyszerű volt: 2013-ban eladták a telket. Persze Editék azt is szerették volna megtudni, hogy ki vette meg. Ezt sem árulták el nekik. Az egyesület elnöke most azt mondja, nagyon szomorú, mert ugyan itt most valakinek lesz egy háza, de egy 2 milliós város fuldoklik egyre jobban azért, mert megállás nélkül építik be a zöld területeket.

Tief Terra

A tulajdonos Tief Terra korábban többször nyert közbeszerzéseket konzorciumban a mostanában vidáman ügynököző Simicska Lajos vezette Közgéppel. Lajosmizsén hulladéklerakó rekultivációjával foglalkoztak, Kecskeméten utat újítottak fel. Nagykőrösön 2009 óta szennyvízcsatornát fejlesztettek, kerékpár- és elkerülő utat építettek. A Tief Terra árbevétele a 2009-es 141 millióról 2011-re 4,5 milliárdra nőtt, de a 2012-es árbevételük is 2 milliárd forint felett volt. Az is kiderül a cégadatokból, hogy igencsak hatékonyan gazdálkodnak. Amikor 4 és fél milliárd árbevételük volt akkor ugyan csak 90 millió nyereséget könyvelhettek el, de amikor a bevétel a felére apadt a nyereség a duplájára nőtt.

Bérlet havi fél millióért

Hogy a 376 millió sok vagy kevés, nehéz eldönteni. Minden esetre mutatunk néhány hirdetést, hogy kiderüljön, mennyiért lehet most lakást bérelni az utcában. A meghirdetett kiadó lakások ára havi 461 ezer és 768 ezer forint között mozog. De például ezt a 107 négyzetmétert a Bérc utca 7-ben, 84 millióért adták el. És azt se felejtsük el, hogy a telek melletti társasházra, 1,9 milliárd forint jelzálogot jegyeztetett be egy bank. Igaz, az a ház már áll, Mészáros Lőrincék pedig még csak a hatalmas garázsnál tartanak.

Biztos üzlet

A kivágott fák helyére háromszintes luxusvilla épül. 2015 végére állni fog. Akkor lesz igazán érdemes számolni. Hiszen maga az építkezés itt sem drágább, mint mondjuk Székesfehérváron, vagy Győrben. Vagyis a felépített ház az 1620 négyzetméteres telken, akár 2 milliárdot is érhet, hiszen itt nem ritka a lakások 3 milliós négyzetméterára sem. Ha így számolunk, akkor már igazán nem tűnik soknak a 376 milliós telek. Mondjuk úgy, elég magas a luxusprofit, ha a tulajdonos túlad a kész házon.

Olvasói sztorik