Belföld

Az állami hírtévében nem hír a tüntetés munkatársa mellett

hvg (hvg)
hvg (hvg)

Úgy tűnik, eddig tartott a kiállás Orsós Róbert mellett, akinek ügye még parlamenti téma is volt. Mi ott voltunk, de az állami hírtévé stábját nem láttuk.

A demonstrálók azt kifogásolták, hogy az M1 cigány származású híradósának, Orsós Róbertnek a munkáját bírálva azt írta a hvg.hu publicistája, Tóta W. Árpád, hogy “nagy jövő előtt áll, már persze amíg ez a köztévé áll, mert utána sajnos a közmunka marad csak. Addig valaki intézzen neki gyorsan egy trafikot!”

Ezt az MTVA vezérigazgatója visszautasította. Szabó László Zsolt elfogadhatatlannak nevezte, hogy faji, nemi, etnikai, vallási hovatartozása miatt diszkrimináljanak valakit. Jelezte, megteszi a megfelelő jogi lépéseket.

A HVG válaszában jelezte: Orsós etnikai hovatartozását egyedül az MTVA vezetője hozta szóba. Ennek dacára Orsós Róbert riporter az állami hírcsatornának interjút adott, amelyben kijelentette: büszke származására, szerinte közmunkásnak lenni sem szégyen.

Korábban az ügy a parlamentben is téma volt. Az ellenzék nem ítélte el egyértelműen a hvg.hu-n megjelent írást. Lukács Zoltán (MSZP) azt mondta: butaság, hogy aki közmunkás, az cigány. A Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor azt kérte a média minden szereplőjétől, utasítsák vissza a hvg.hu írását. Rogán Antal úgy fogalmazott: elfogadhatatlan, hogy egy hírportál akár nyíltan, akár burkoltan cigányozzon. Ilyen előzmények után érthetetlen, hogy a megújult állami hírtévében a riporterére tett megjegyzés ellen tiltakozás miért nem volt hír. A déli híradóban a demonstrációról még csak vágókép se volt. Ha mégis érdekli, mi történt, kattintson ide!

Olvasói sztorik