Belföld

Százmilliós sikerdíjat ad saját cégének Józsefváros

Kocsis Mátéék cáfolják, hogy egyes jogcímeken 30 százalékot meghaladó pluszpénzt is adnak a vagyongazdálkodó kft-nek bevételei után.

Az önkormányzati tulajdonú lakások bérbeadásából befolyó ötszázmillió forintos bevétel után 155 millió forint sikerdíjat számláz a józsefvárosi önkormányzat a száz százalékos tulajdonában lévő Kisfalu Vagyongazdálkodó Kft-nek – írja a Nol.hu. A helyiségbérletekből tervezett 705 milliós bevétel után 110 milliót adnak a cégnek. A kft. más jogcímen is kap sikerdíjat, összesen 373 milliót.

Jakabfy Tamás, az LMP kerületi képviselője azt mondta a helyi közgyűlésben: mivel a cég az önkormányzat saját tulajdonában van, ezzel gyakorlatilag egyik zsebükből a másikba teszik át a pénzt, de a 25-30 százalékos sikerdíjak akkor is soknak tűnnek.

Kocsis Máté kerületi polgármester szokásához híven pártpolitikai síkra terelte a vitát, bár a felvetéshez válaszának nem sok köze volt, de elmondta: „az önök által bírált kétharmad azért azt mégiscsak elérte, hogy nincs infláció, sőt defláció van (…), tehát sok olyan gazdasági mutató van, amely könnyíti a költségvetésünk tervezését”. Szerinte az ellenzéki képviselő „csak a mikrót nézi, nem a makrót”.

A Kisfalu Kft. igazgatója arra igyekezett rávilágítani, hogy a lakások és helyiségek árveréséből nem 180+50, hanem 180+80 millió forint folyt be, szerinte így máris kisebb arányaiban az ezután megkapott 58 millió forintos összeg. Szerinte arról sem szabad megfeledkezni, hogy a vízcsatorna-, szemétszállítás-, fűtés- és egyéb bevételekből is 1,7 milliárd forint folyik be a céghez.

A Nol.hu-nak a kft. részéről elmondták: a bevételt a cég működésével, feladatainak ellátásával kapcsolatos költségekre fordítják.

A Kisfalu Kft. sikerdíjai a józsefvárosi önkormányzat közlése szerint egyébként a következőképp állnak össze: a lakásbérbeadás (közüzemi számlák nélkül) 500 millió forintos bevétele után 155 millió, a helyiség-bérbeadás 705 milliós bevétele után 110 millió, a telek- és egyéb bérbeadás 25 milliós bevétele után 12 millió, a lakás- és helyiségértékesítés 162 milliós bevétele után 38 millió, a lakás- és helyiségárverés 260 millió forintnyi bevétele után pedig 58 millió a kft. által megkapott sikerdíj.

Józsefváros: senki nem kap sikerdíjat!

Az önkormányzat sajtóirodája szerint a cikk szerzője mai írásában bizonyságot adott arról, hogy fogalma sincs az önkormányzatok és önkormányzati cégek működési rendjéről. “Hazug módon azt a hamis látszatot kelti, mintha az önkormányzatnál bárki, de különösen a polgármester 100 milliós sikerdíjat kapna. Ezzel szemben a valóság az, hogy senki semmilyen sikerdíjban nem részesül az önkormányzatban és cégeinél.”

A sajtóiroda szerint az újságíró “láthatóan nem érti, amiről ír”, ezért közlik, hogy a Kisfalu Kft. feladatfinanszírozás keretében látja el vagyongazdálkodási feladatait. “A konkrét esetben nem átalánydíjat kap, hanem az elvégzett munka után úgynevezett sikerdíjat, és ebből fedezi a munkavállalói bérét, működési költségeit és dologi kiadásait. Az Állami Számvevőszék két alkalommal is vizsgálta ezt a finanszírozási modellt és nem talált kivetnivalót benne.” Józsefváros elvárja a szerzőtől, hogy kérjen bocsánatot, ellenkező esetben jogi útra tereli az ügyet.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik