Belföld

Még nincs ítélet Habony ügyében

Nem hirdetett ítéletet a Fővárosi Törvényszék Habony Árpád útlevelével kapcsolatban. A külügyi tárca az LMP keresetének elutasítását kérte, ítélet jövő héten várható.

Az ellenzéki párt a külügyminisztériumtól szerette volna megtudni, van-e Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadónak diplomata útvelele, de az adatigénylést a tárca elutasította. Habony neve tavaly felmerült a kitiltási botrányban, ennek cáfolatául egy Washingtonban készült fotón mutogatta magát

A tárca az LMP keresetének elutasítását kérte a bíróságtól, mondván, a kért adatokat a Központi és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala kezeli. „Nem kétlem, hogy ezeket az adatokat a KEKKH is kezeli, de az adat az nem egy szinguláris dolog, azt többen is kezelhetik, azt pedig a felperes dönti el, hogy az infótörvény alapján azt az adatot kitől kéri”– mondta Pálvölgyi Miklós ügyvéd. Szerinte az ügyben az infótörvény speciális, erősebb, mint az útlevéltörvény, amelyre a minisztérium hivatkozott. A bíró végül nem hirdetett ítéletet, mert tanulmányoznia kell a minisztérium ellenkeresetét, amelyet hétfőn kapott meg, írja az atv.hu.

„Amennyiben Habony Árpádnak van diplomata útlevele, akkor úgy is beutazhatott az Egyesült Államokba, hogy a kitiltottak listáján van, ebben az esetben ő is érintett a korrupciós botrányban. Amennyiben van diplomata útlevele Habony Árpádnak, akkor a kormány felelősséggel tartozik azzal kapcsolatban is, hogy elmondja, hogy pontosan milyen feladatot lát el Habony Árpád”– közölte Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik