Belföld

Hunvald Hagyóval együtt járt a börtönben az istentiszteletre

Hunvald György (hunvald györgy)
Hunvald György (hunvald györgy)

Az ingatlanügyekbe keveredett volt szocialista polgármester nem kívánja Rogán Antalnak azt, amin keresztül kellett mennie.

Továbbra sem tartja problémásnak az erzsébetvárosi ingatlaneladásokat Hunvald György, a kerület egykori szocialista polgármestere, aki évekig volt előzetes letartóztatásban. A bíróság nem találta bizonyítottnak az ingatlanpanamát, Hunvald szerint ez azt igazolja, hogy a történetben ő az áldozat – derül ki az Indexnek adott interjúból.

A politikus 2002-ben lett Erzsébetváros MSZP-s polgármestere. 2006-ban újraválasztották, 2009-ben viszont már gyanúsítottként vették őrizetbe. Ekkorra már napi témát adtak a sajtónak a gyanús hetedik kerületi ingatlaneladások. A konstrukció lényege az üggyel akkor részletesen foglalkozó Magyar Narancs szerint az volt, hogy az önkormányzat hamis értékbecslést készíttetett a kerületi házakra, pályázat nélkül, áron alul adott tovább ingatlanokat, a nyertes vállalkozók pedig később offshore cégek közbeiktatásával, jóval magasabb áron értékesítették tovább az épületeket. Az ügyészség viszont nem tudta bizonyítani a csalást, felmentették Hunvaldot.

A volt polgármester az Indexnek azt mondta: az ingatlanmaffia-vád alól, amivel megbélyegezték, a Kúria felmentette. A börtönbüntetést egy gondatlan lakáskiutalás, egy lakáscsere és a közbeszerzési szabályok megsértése miatt kapta, de ilyen üggyel bármely más polgármestert is meg lehetne találni – mondta. Az ügyészség 17 épület eladása miatt emelt vádat, ebből hétről nem sikerült megállapítani, hogy áron alul kelt volna el, csak azt, hogy Gál György, a kerületi gazdasági bizottság volt SZDSZ-es elnöke kenőpénzt fogadott el az értékesítésnél. Szakértők bevonása után a bíróság úgy látta, hogy a többi tíz épületet sem áron alul adta tovább az önkormányzat, a későbbi tulajdonosok azért tudtak drágábban túladni rajtuk, mint amennyiért vették, mert sikerült kiköltöztetniük a bérlőket.

Hunvald azt mondta: ha visszamehetne az időben, megint ugyanilyen konstrukcióval adná el ezeket az épületeket, mert a kerületben minden befektetői csoport így juthatott ingatlanhoz, nem csak néhány kiválasztott. Ezt a szabályozást ráadásul még az ő polgármestersége előtt szavazta meg a képviselőtestület – közölte.

Arról, hogy Rogán Antal volt belvárosi polgármestert hasonló ügyekkel támadják, a volt szocialista politikus azt mondta: nem szeretné, hogy bárki is, akár szimpatikus számára, akár nem, ugyanúgy járjon, mint ő. Amikor letartóztatták, korlátozták külső kapcsolattartását, hónapokig nem hívhatta a családját. Amikor édesapja meghalt, csak ügyészi kísérettel engedték a halálos ágyhoz. „Én sírtam az ágynál, de az ügyész nem mozdult mellőlem” – mondta.

Nem zárta ki, hogy főpolgármesteri ambícióinak akartak keresztbe tenni az üggyel az MSZP-n belülről, de azt gondolja: egy ambíció miatt senkinek nem szabad úgy eltörni a lábát, mint az övét. A börtönben együtt volt az Aranykéz utcai robbantás miatt felelősségre vont Jozef Roháč-csal is, bár nem beszélgettek. Beszólások voltak, de erőszak nem volt, igyekezett mindenkivel megtalálni a hangot, a rabtársainak segített hivatalos papírok, beadványok, kérelmek megírásában. Hagyó Miklóssal, Wieszt Jánossal, Mesterházy Ernővel együtt jártak a börtönben az istentiszteletre.

Váci zárkatársához havonta visszajár a börtönbe, róla elmondta: intézetbe adta az anyja, apró lopások miatt jutott börtönbe, egyébként okos, érdeklődő ember, aki sokra vihette volna, ha máshogy alakul az élete. Ha viszont kikerül, nem talál majd munkát, mert megvetik és nincs családja sem, mert otthagyták. Hunvald sem tudott visszailleszkedni, múltja miatt nehéz alkalmazni, most alkalmi megbízások alapján segít barátok cégeinél. Jogi egyetemre jár, de már azzal sem fog befutni nagy karriert, ötvenöt éves lesz, mire kiadják a diplomáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik